/DESTINATIONS/MIDDLE EAST/TRP874416869120781721681621124/DESCRIPTION
ΠONTOΣ KAI MAYPH ΘAΛAΣΣA

Κυλίστε κάτω

Βαθμός δυσκολίας 1 - Πολύ εύκολο

Tαξίδια χωρίς δυσκολία. Kαλά ξενοδοχεία, συνήθως 4* ή 5* με καλή εξυπηρέτηση. Εύκολα προγράμματα, κατάλληλα για όλους.

Πολιτιστικό Ταξίδι

Ταξίδι πολιτισμού με έμφαση σε μνημεία, μουσεία, εθνολογία και λαογραφία.

Ημερες

9 Ημερες

Συμμετοχες

15 - 22 άτομα

Αναχωρηση και διαρκεια

3-11 Αυγ • 7-15 Σεπ

ΠONTOΣ KAI MAYPH ΘAΛAΣΣA

O Eλληνισμός της Mαύρης Θάλασσας και η Aυτοκρατορία των Kομνηνών. Kαταπράσινα τοπία, σκιερά δάση, ιστορικές πόλεις, θρύλοι, παραδόσεις και μνήμες σε ένα ταξίδι πλούσιο και περιεκτικό.
Πολλοί έγραψαν για τον Πόντο, για την αλησμόνητη ομορφιά του. Πολλοί μιλούν για τον Πόντο με δάκρυα στα μάτια και αβάσταχτο πόνο στην καρδιά. Πόσα γνωρίζουμε όμως γι΄ αυτό το κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας, που επιμένει να μένει εκτός των σχολικών βιβλίων; Τι απέγινε ο Ποντιακός Ελληνισμός που η ιστορία του άρχισε πριν 3000 χρόνια με τις πρώτες ελληνικές αποικίες;
Καιρός να τιμήσουμε το κομμάτι αυτό της Ελληνικής Ιστορίας με το δικό μας τρόπο!
Ένα ταξίδι στον Πόντο δεν είναι μόνο μία ιστορική αναδρομή σε ένα τόπο με έντονο Ελληνικό παρελθόν, αλλά και ένα προσκύνημα σε μία χαμένη – αλλά ποτέ ξεχασμένη – πατρίδα.
Άλλωστε, “ η Ρωμανία κι' αν 'πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο...”
Με την πείρα του Κανόνα στην Μαύρη Θάλασσα, έχουμε κάνει ένα πολύ καλό και μεστό πρόγραμμα στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα αξιοθέατα της περιοχής, δίνοντας βαρύτητα στα πιο σημαντικά μνημεία, αλλά χωρίς να παραβλέπει τις πιο μέτριες, αλλά εξίσου σημαντικές ιστορικά περιοχές. Για παράδειγμα, όπως θα διαπιστώσουμε, οι ξεναγήσεις στην Τραπεζούντα, στην Παναγία Σουμελά και στην Αμάσεια είναι πλούσιες και περιεκτικές, ενώ σε άλλα μέρη έχουμε απλές περιηγήσεις, όπως στη Σαμψούντα, που σήμερα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά έχει καλά ξενοδοχεία και έτσι την χρησιμοποιούμε σαν βάση για εξορμήσεις στη γύρω περιφέρεια.
Οι αρχηγοί της εκδρομής, έμπειροι και γνώστες του Πόντου, θα μας πουν όλα τα ιστορικά στοιχεία, από τα πιο εγκυκλοπαιδικά, μέχρι τα πιο ανεπίσημα, θα μας δείξουν όλα εκείνα τα μέρη που είναι συνυφασμένα με τον Ελληνισμό, θα μας διηγηθούν παλιές ιστορίες των Ελλήνων, που έζησαν εδώ για τριάντα αιώνες.
Θα ξεκινήσουμε από την Σαμψούντα, την αρχαία Αμισό, μία από τις παλιότερες Ελληνικές πόλεις του Πόντου, που σήμερα δυστυχώς είναι ένα μεγάλο λιμάνι, που δεν έχει κρατήσει σχεδόν τίποτα από το λαμπρό Ελληνικό του παρελθόν.
Γνωρίζοντας όμως την γειτονική Σινώπη, βλέπουμε πόσο ωραίες ήταν οι παλιές πόλεις του Πόντου, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον, πάνω στην θάλασσα, στεφανωμένες με κάστρα και με πολλά παλιά σπίτια, που ανήκαν σε Έλληνες.
Από την Σαμψούντα, θα πάμε στην Αμάσεια, μία πόλη-κόσμημα, περιτριγυρισμένη από απότομες πλαγιές, με παλιές γειτονιές και στενά δρομάκια και στη μέση ένα ποταμό, με πολλές γέφυρες. Γνωστή από τα δραματικά γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα, η Αμάσεια είναι σήμερα μία ήσυχη και πανέμορφη επαρχιακή πόλη.
Θα συνεχίσουμε, κάνοντας μία ωραιότατη διαδρομή κατά μήκος της ακτής, περνώντας από ιστορικούς τόπους, που φέρνουν στο μυαλό ιστορίες με Αμαζόνες, Αργοναύτες, ήρωες και ακρίτες, όπως τα Κοτύωρα, η Τρίπολη, η Οινόη, το Ιασώνειο Ακρωτήριο, η Κερασούντα και η Πουλαντζάκη.
Θα περάσουμε πολιτείες που θυμίζουν άλλες εποχές, χωριά πνιγμένα στο βαθύ πράσινο, μεγάλα ποτάμια και παραλίες. Προορισμός μας είναι η μυθική Τραπεζούντα, και η Παναγία Σουμελά, σε τοποθεσία που κόβει την ανάσα, ανάμεσα σε σύννεφα, μέσα σε φοβερά και κατασκότεινα δάση, πάνω από ορμητικά ποτάμια. Η εμπειρία της επίσκεψης στην ιστορική αυτή μονή δεν συγκρίνεται με τίποτα! Η Τραπεζούντα από τη μεριά της, έχει κρατήσει όλο το παλιό της χρώμα, με την αγορά, τους στενούς της δρόμους, τις Βυζαντινές εκκλησίες, τα κάστρα και τα τζαμιά της. Μία από τις ιστορικότερες πόλεις του Ελληνισμού, ξεδιπλώνει τις ομορφιές της στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Η περιοχή της Τραπεζούντας είναι γνωστή και για τους Ελληνόφωνους, που θα μας πλησιάσουν και θα μας μιλήσουν στην Ποντιακή, την αρχαιότερη Ελληνική διάλεκτο που μιλιέται σήμερα.
Το ταξίδι στον Πόντο, δεν είναι απλά ένα ταξίδι. Είναι ένα προσκύνημα και μία γνωριμία με έναν τόπο, που από την Αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, κράτησε την Ελληνικότητα του και γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της Ιστορίας.
Μεγάλη σημασία σ'αυτό το ταξίδι έχει ο αριθμός των ταξιδιωτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα γκρουπ του Κανόνα έχουν 10 με 15 άτομα, και όταν συναντάμε άλλα ελληνικά γκρουπ με 40 και 50 άτομα, η ποιοτική διαφορά είναι εμφανής.
Επίσης σημαντική είναι και η ημιδιατροφή, αλλά κυρίως οι είσοδοι των μνημείων, που στο συγκεκριμένο ταξίδι είναι και πολλές και ακριβές. Άλλο να βλέπεις τρία μνημεία την ημέρα και άλλο δέκα. Άλλο να έχεις συνεχώς ελεύθερο χρόνο και άλλο να έχεις λεπτομερείς ξεναγήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ελεύθερα απογεύματα για ξεκούραση, ή αγορές, αλλά η προτεραιότητα είναι οι επισκέψεις και αυτή είναι μία από τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.
Σημαντικό είναι επίσης το ότι προπληρώνετε για όλες τις υπηρεσίες από την Ελλάδα: Χωρίς έξτρα χρεώσεις, φουσκωμένους φόρους αεροδρομίων, προαιρετικές εκδρομές και αρχηγούς που περιμένουν το γκρουπ στον τελικό προορισμό.
Το πιο σημαντικό όμως - για όσους έχουν χρόνο - είναι οι πολλές ημέρες του ταξιδιού. Μόνον έτσι θα δει κάποιος το σύνολο του Πόντου, με άνεση και χωρίς υπερβολικό τρέξιμο.
Το ταξίδι σας ανά ημέρα

1η ημέρα

Συγκέντρωση το πρωί στο αεροδρόμιο Αθήνας/Θεσσαλονίκης και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για την Σαμψούντα (αρχαία Αμισός) μεγαλύτερη πόλη του Πόντου και παλιό κέντρο των 250 ελληνικών χωριών της ομώνυμης περιφέρειας. Άφιξη το απόγευμα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

2η ημέρα

Η Σαμψούντα ήταν ένας ακμαίος ελληνικός λιμένας στη νότια ακτή του Ευξείνου Πόντου, που αποικίστηκε αρχικά από Μιλησίους και αργότερα από τους Αθηναίους πιθανώς στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. και για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε την ονομασία Πειραιεύς. Σήμερα η πόλη έχει οικοδομηθεί με μεγάλα σύγχρονα κτίρια και ελάχιστα έχουν μείνει που να θυμίζουν το παλιό ελληνικό παρελθόν της. Το πρωί, αφού κάνουμε μία σύντομη περιήγηση της πόλης, θα επισκεφθούμε το αρχαιολογικό της μουσείο για να δούμε τον περίφημο "Θησαυρό της Αμισού", μια συλλογή χρυσών αντικειμένων που βρέθηκαν σε έναν ασύλλητο τάφο που πιστεύεται ότι ανήκε στον βασιλέα του Πόντου Μιθριδάτη Φιλοπάτορα Φιλάδελφο. Κατόπιν, θα ξεκινήσουμε για μια εκδρομή στην γραφική Σινώπη που βρίσκεται πάνω σε μια όμορφη χερσόνησο. Η Σινώπη ήταν αποικία των Μιλησίων και ήταν η πρώτη ελληνική αποικία στο Πόντο, αλλά και αφετηρία του εξελληνισμού των εκεί ακτών μέχρι τη μακρυνή Κολχίδα. Θα κάνουμε επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης με ευρήματα της αρχαίας Σινώπης και ακολούθως μέσω Πάφρας θα επιστρέψουμε στην Σαμψούντα. Υπόλοιπος χρόνος ελεύθερος. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

3η ημέρα

Πρωινή εκδρομή στην μαρτυρική Αμάσεια, ωραιότερη πόλη της Ανατολίας και πατρίδα του αρχαίου Έλληνα γεωγράφου Στράβωνος, κτισμένη σε βαθύ φαράγγι στις όχθες του ποταμού Ίρι. H Αμάσεια διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου του Πόντου, μέχρι το 183 π.Χ. και στις αρχές του 20ου αιώνα, έγινε θέατρο φοβερών διωγμών κατά του αρμενικού και ποντιακού πληθυσμού. Με την άφιξη μας, θα δούμε την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου έγιναν τα τραγικά γεγονότα του 1921. Εδώ θα δούμε τις παλιές γραφικές γειτονιές, που διατηρούν ακόμα το ύφος του παρελθόντοε και τους τάφους των βασιλέων του Πόντου, λαξευμένους πάνω σε βραχώδη πλαγιά, που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Το απόγευμα επιστρέφουμε στη Σαμψούντα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

4η ημέρα

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για την Τραπεζούντα. Διαδρομή μέσα από καταπράσινα τοπία κατά μήκος των ακτών του Εύξεινου Πόντου, περνώντας από ιστορικές τοποθεσίες. Θα κάνουμε μια στάση στο Ιασώνειο Ακρωτήριο και στον ναό του Αγίου Νικόλαου, όπου όλοι οι Πόντιοι ναυτικοί άναβαν ένα κερί, πράξη που είναι κατάλοιπο της αρχαίας λατρείας του Ιάσωνα από την Αργοναυτική Εκστρατεία. Κατά την αρχαιότητα κοντά στο ακρωτήριο, στην Ιασόνια ακτή, υπήρχε εκεί ναός αφιερωμένος στον Δία και τον Ιάσωνα κοντά στο σημείο, που είχε σταθεί κατά την διάρκεια της Αργοναυτικής εκστρατείας (ακολουθώντας τον μύθο για το Χρυσόμαλλο δέρας), με σκοπό του ναού την προστασία των ναυτικών από τα ύπουλα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Συνεχίζουμε για την Οινόη, αρχαιότατη πόλη στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας και στη συνέχεια, φτάνουμε στην μαρτυρική Ορντού (Κοτύωρα) όπου θα δούμε τον Ναό της Υπαπαντής, που χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή και τώρα έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δίπλα είναι τα ερείπια της Ψωμιαδείου Σχολής, την οποία έκτισε ο Κωνσταντίνος Ψωμιάδης, με 3000 χρυσές λίρες Τουρκίας, το 1877 και στη γύρω περιοχή πολλά παλιά αρχοντικά που άφησαν φεύγοντας οι Έλληνες. Συνεχίζουμε και μέσω της Πουλαντζάκης θα φτάσουμε στην Κερασούντα. Η Κερασούς, κατά τον Ξενοφώντα, ήταν αποικία της Σινώπης, όπως η Τραπεζούς και τα γειτονικά Κοτύωρα. Η Κερασούντα κατά την αρχαιότητα ήταν μια καθαρά ελληνική πόλη, στην οποία, όπως μαρτυρούν τα αρχαία νομίσματά της, λατρεύονταν ο Δίας, ο Ποσειδώνας, ο Διόνυσος, ο Ασκληπιός, ο Ηρακλής και ο Αρκαδικός Πάνας. Στην Κερασούντα θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο. Το απόγευμα θα φτάσουμε στην θρυλική Τραπεζούντα, την πρωτεύουσα των Κομνηνών. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

5η ημέρα

Πρωινή περιήγηση της Τραπεζούντας: Επίσκεψη στην ονομαστή Αγία Σοφία που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Μεγάλους Κομνηνούς με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής της. Ο ναός διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και μέχρι πρότινος λειτουργούσε σαν μουσείο, τώρα έχει μετατραπεί σε τζαμί. Δίπλα από το ναό σώζονται ερείπια ενός αρχαίου Ναού προς τιμήν του Απόλλωνα. Στη συνέχεια θα δούμε το περίφημο Φροντιστήριο Τραπεζούντος, που είχε την ονομασία "Φάρος της Ανατολής", και που ήταν το μεγαλύτερο σχολείο του Πόντου. Επίσης θα δούμε το σπίτι του Θεοφύλακτου, την Παναγία την Χρυσοκέφαλο που σήμερα είναι τζαμί, τις γέφυρες της παλιάς Τραπεζούντας και ύστερα θα ανεβούμε στον λόφο του Σογούκ-Σου για να θαυμάσουμε την έπαυλη του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη, που σήμερα είναι μουσείο. Το μεσημέρι, θα κάνουμε εκδρομή στην Παναγία Σουμελά, ένα από τα πιο συναρπαστικά μνημεία της Εγγύς Ανατολής. Θα κάνουμε μια μοναδική διαδρομή μέσα από σκοτεινά δάση κωνοφόρων, κατά μήκος του ορμητικού ποταμού Πυξίτη, για να φτάσουμε στην μονή, που είναι κτισμένη σε έναν κάθετο βράχο και θυμίζει αετοφωλιά. Εδώ θα δούμε ότι απέμεινε από την κουζίνα, τα κελιά και τις άλλες εγκαταστάσεις, καθώς και τον Ναό της Παναγίας που είναι μέσα σε σπηλιά, με θαυμάσιες αγιογραφίες. Θα δούμε το Αγίασμα που πέφτει σταγόνα- σταγόνα από το βράχο, και μετά θα περάσουμε από τον ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου έκρυψαν την εικόνα και τα κειμήλια της Μονής και που αργότερα μεταφέρθηκαν στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Επιστροφή στην Τραπεζούντα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

6η ημέρα

Αναχώρηση για τα παράκτια Σούρμενα (τα Σουσάρμενα του Αρειανού) και τη Ριζούντα (αρχαίο Ρίζαιο), μυθική πατρίδα των Αμαζόνων. Συνεχίζουμε για τα περίφημα ορεινά χωριά του Όφη, όπου ζουν συμπαγείς πληθυσμοί ελληνόφωνων, που είναι εξισλαμισμένοι απόγονοι των Ποντίων κρυπτοχριστιανών. Άφιξη στο χωριό Uzungöl (το ποντιακό Σαράχο), αφετηρία για τις ορεινές και απομακρυσμένες ελληνόφωνες κοινότητες του Όφη. Τα τοπία της περιοχής είναι πυκνά δασωμένα, τυπικό χαρακτηριστικό των Ποντικών Άλπεων, όπου τα καλοκαίρια οι κάτοικοι ανέβαιναν στα λεγόμενα “παρχάρια” (οροπέδια) με υψόμετρο 1.000 έως 2.500 μέτρα, που το κλίμα ήταν λιγότερο ζεστό και με καθόλου υγρασία. Οι ελληνόφωνοι του Όφη, παρ'όλο το βίαιο εξισλαμισμό τους, διατηρούν αναλλοίωτα για αιώνες τη γλώσσα, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τους χορούς και τα τραγούδια τους. Νωρίς το απόγευμα συνεχίζουμε για τη μικρή πόλη Χόπα, κέντρο της μειονότητας των Χεμσίν, στα σύνορα της Γεωργίας. Στη διαδρομή μας θα δούμε το εντυπωσιακό Μεσαιωνικό κάστρο της Καμπάνας. Άφιξη στη Χόπα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

7η ημέρα

Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας στις ανατολικές εσχατιές του Πόντου, μπαίνοντας μέσα στο Λαζιστάν, αρχαία χώρα που συμπίπτει με την αρχαία Κολχίδα και που την κατοικούσαν οι ημιάγριοι Λαζ, πηγαίνοντας στην δασωμένη κοιλάδα Ayder, τόπο από όπου πολλοί ορειβάτες ξεκινούν με τελικό προορισμό τις απάτητες βουνοκορφές των Ποντικών Άλπεων, ή τις περίφημες μαύρες λίμνες, χαμένες μέσα σε πυκνά απάτητα δάση. Στη διαδρομή μας θα δούμε παλιές αρμενικές και γεωργιανές εκκλησίες και εγκαταλελειμένα ελληνικά χωριά, μέσα σε απίστευτα δασωμένα τοπία. Θα περάσουμε από την πόλη Artvin (το βυζαντινό Aρδάον), που είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Άκαμψι, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία, καθώς και από το εθνικό πάρκο της Μαύρης Λίμνης, γνωστό για τα δάση και τους καταρράκτες του. Αφήνοντας τον δασωμένο Πόντο, μπαίνουμε στα οροπέδια της Ανατολίας, με προορισμό το μακρινό Καρς, γνωστό από τους Καρσλήδες Πόντιους. Άφιξη στο Καρς. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

8η ημέρα

Σήμερα θα έχουμε την εμπειρία μιας επίσκεψης στο μυθικό Ανί, παλιά αρμενική οχυρή πόλη με περίλαμπρους ναούς στα σύνορα της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Χτισμένο μέσα στις στέπες και ανάμεσα σε βαθιές χαράδρες το Ανί εντυπωσιάζει με τον πλούτο των ερειπίων του. Το Ανί έχει να επιδείξει μια εξαιρετική αρχιτεκτονική αισθητική και ειδικά τα πνευματικά του κτίρια ξεχωρίζουν με τα μοναδικά μωσαϊκά και το γλυπτό εξωτερικό τους διάκοσμο, πέρα όμως και πάνω από όλα αυτά υπήρξε ένα υψηλού επιπέδου πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο, σταυροδρόμι στην καρδιά της Ασίας. Το απόγευμα συνεχίζουμε για το Ερζερούμ, ορεινή πόλη της Ανατολής η μοναδική της περιοχής με μεγάλο αεροδρόμιο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

9η ημέρα

Το πρωί μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής. Άφιξη στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη το μεσημέρι.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

Τιμή κατ' άτομο

Σε Δίκλινο(Από ΑΘήνα)

1.765 €

Σε Δίκλινο(Από Θεσσαλονίκη)

1.995 €

Φόροι αεροδρομίων και επίναυλοι καυσίμων*

390 €

Σύνολο

Σε Δίκλινο(Από ΑΘήνα)

2.155 €

Σε Δίκλινο(Από Θεσσαλονίκη)

2.385 €

Επιπρόσθετη χρέωση για μονόκλινο

495 €

Καντε κρατηση τωρα

3-11 Αυγ • 7-15 Σεπ

* Πληρωτέα πριν την αναχώρηση

Περιλαμβανονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια
 • Οδικές μεταφορές
 • Ξενοδοχεία 4* (στη Χόπα & στο Kars 3*)
 • Ημιδιατροφή
 • Περιηγήσεις - ξεναγήσεις
 • Αρχηγός από την Ελλάδα
 • Επίσημοι ξεναγοί
 • Είσοδοι μνημείων & μουσείων
 • Αχθοφορικά ξενοδοχείων
 • Έντυπα
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Ασφάλεια ιατρικής κάλυψης
 • ΦΠΑ

Δεν περιλαμβανονται

 • Φόροι αεροδρομίων*
 • Eπίναυλοι καυσίμων*
 • Προσωπικά έξοδα, ποτά, τηλεφωνήματα κλπ
 • Φιλοδωρήματα οδηγών & ξεναγών
 • Οτιδήποτε προαιρετικό
Τι πρεπει να περιμενετε απο αυτο το ταξιδι
 • Το ταξίδι αυτό έχει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, κάποιοι από τους οποίους απαιτούν πεζοπορία μέσα σε ερείπια.
 • Εύκολες διαδρομές σε ωραιότατα τοπία.
 • Η περιοχή μετά την Τραπεζούντα δεν παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, γιατί δεν έχει τουριστική υποδομή.
 • Σύγχρονες και παλιές πόλεις και αρκετό φολκλόρ.
 • Αξιοθέατα κυρίως Βυζαντινής εποχής.
 • Πόλεις σχετικές με την Ελληνική Ιστορία.
 • Η επίσκεψη στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας εξαρτάται από την Μουσουλμανική προσευχή που γίνεται εκεί.
 • Το εσωτερικό της μονής της Παναγίας Σουμελά είναι πλέον επισκέψιμο, αλλά υπάρχει πιθανότητα να είναι κλειστό για το κοινό.
Τα δυνατα σημεια του ταξιδιου
 • Πλούσιες και επεξηγηματικές ξεναγήσεις.
 • Ευέλικτες διαδρομές για καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου.
 • Περιλαμβάνονται είσοδοι σε δεκατέσσερις αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
 • Το καλύτερο και πλουσιότερο πρόγραμμα της Ελληνικής αγοράς.
 • Επίσκεψη στο μουσείο της Σινώπης.
 • Επίσκεψη στην συγκλονιστική Παναγία Σουμελά.
 • Kαλά ξενοδοχεία και γεύματα.
 • Επίσκεψη στο εντυπωσιακό Ανί.
 • Eπίσκεψη άγνωστων αρχαιοτήτων.
 • Έξτρα είσοδος στην έπαυλη Καπαγιαννίδη.
 • Ανάβαση με τελεφερίκ στο λόφο των Κοτυώρων.
 • Επίσκεψη στους Ελληνόφωνους του Όφη.
 • Επίσκεψη στο μουσείο της Κερασούντας.
 • Επίσκεψη στους τάφους των βασιλέων του Πόντου.
 • Σωστά μελετημένο πρόγραμμα.
 • Γνωριμία με τις μακρινές επαρχίες του Λαζιστάν, στα σύνορα με τη Γεωργία.
 • Έμπειρος συνοδός με άριστες γνώσεις.
 • Μικρό και ευέλικτο γκρουπ λίγων ατόμων.