/DESTINATIONS/MIDDLE EAST/TRP7116169349802417216911101133/DESCRIPTION
ΙΡΑΚ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΣΟΥΜΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ

Κυλίστε κάτω

Βαθμός δυσκολίας 2 - Σχετικά Εύκολο

Tαξίδια με ελάχιστες δυσκολίες. Τις περισσότερες φορές οι ταξιδιώτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Kαλά, ή τουριστικά ξενοδοχεία, κατάλληλα για τουριστικά γκρουπ, περιοχή με μέτρια τουριστική υποδομή. Σε μερικές περιπτώσεις το υπαλληλικό προσωπικό έχει ελλιπή εκπαίδευση. Πιθανές μεγάλες οδικές διαδρομές.

Αποστολή+Πολιτιστικό Ταξίδι

Ταξίδι εξερεύνησης φυσικών μνημείων, λαών και πολιτισμών κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες καθώς και ταξίδι πολιτισμού με έμφαση σε μνημεία, μουσεία, εθνολογία και λαογραφία.

Αποστολή+Πολιτιστικό Ταξίδι

Ταξίδι εξερεύνησης φυσικών μνημείων, λαών και πολιτισμών κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες καθώς και ταξίδι πολιτισμού με έμφαση σε μνημεία, μουσεία, εθνολογία και λαογραφία.

Ημερες

9 Ημερες

Συμμετοχες

15 - 22 άτομα

Αναχωρηση και διαρκεια

1 - 9 Μαϊ

ΙΡΑΚ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΣΟΥΜΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ

Το Ιράκ – η αρχαία Μεσοποταμία – ένας εύφορος τόπος ανάμεσα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, είναι μια πανάρχαια χώρα που τις τελευταίες δεκαετίες είναι μονίμως στα πρωτοσέλιδα και όχι για ευχάριστες ειδήσεις. Το Ιράκ όμως δεν είναι μόνο πόλεμος και έκτακτα δελτία. Είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία – πιο πλούσια δεν γίνεται - με κορυφαία μνημεία και με φιλόξενους και φιλικούς ανθρώπους.
Εδώ βρίσκονται τα απομεινάρια μοναδικών πολιτισμών που εξάπτουν την φαντασία: Σουμέριοι, Χαλδαίοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, αλλά και Έλληνες, Οθωμανοί και Άραβες, όλοι έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους σε αρχαιότατες πόλεις όπως η Βαβυλώνα, η Ουρ και η Κτησιφών, ή μεσαιωνικές όπως η Βαγδάτη, η Καρμπάλα και η Σαμάρρα.
Ένα απίστευτο ταξίδι σε μια απίστευτη χώρα, για λίγους και πραγματικούς ταξιδιώτες, που θέλουν να μάθουν για την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη ιστορία του Ιράκ και να ζήσουν από κοντά πρωτόγνωρες εμπειρίες σε πανάρχαιες μυθικές πόλεις, σε πολύχρωμα παζάρια, σε αριστουργηματικά τεμένη και σε ιστορικούς τόπους που συνθέτουν την εικόνα της Μεσοποταμίας.
Το ταξίδι σας ανά ημέρα

1η ημέρα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Aθήνας και Θεσσαλονίκης το απόγευμα και πτήση για τη Βασόρα μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Η Βασόρα, το μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράκ στις όχθες του Shatt al-Arab, στην ένωση των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, 55 χιλιόμετρα από τον Περσικό Κόλπο, είναι η οικονομική πρωτεύουσα του Ιράκ και δε φημίζεται για τα μνημεία της. Αν και έχει υποστεί μεγάλους βομβαρδισμούς, έχει μια ενδιαφέρουσα παλιά πόλη και μια ζωντανή προκυμαία. 

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

2η ημέρα

Άφιξη το πρωί και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας. Μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ξεκινάμε την περιήγησή μας στο κέντρο της πόλης και θα κινηθούμε κατά μήκος της Corniche, δηλαδή της παραποτάμιας προκυμαίας της. Θα επισκεφθούμε επίσης το τέμενος Imam Ali, ένα από τα αρχαιότερα τεμένη του Κόσμου. Αμέσως μετά θα κατευθυνθούμε στο παλιό κομμάτι της πόλης, που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, για να δούμε τα παλιά αρχοντικά, τα γνωστά ως shanasheel, που ανάγονται στη χρυσή περίοδο της Βασόρας από το 19ο μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Θα συνεχίσουμε με το αρχαιολογικό μουσείο, που άνοιξε επίσημα τις πόρτες του το 2019 με τρεις νέες συλλογές: τη Βαβυλωνιακή, των Σουμερίων και την Ασσυριακή. Μετά από δεκαετίες πολέμων και λεηλασιών, χιλιάδες αντικείμενα που χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. εκτίθενται ξανά στο αξιόλογο αυτό μουσείο. Δείπνο και διανυκτέρευση. 

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

3η ημέρα

Το πρωί θα ξεκινήσουμε για το Chibayesh για να επισκεφθούμε τους Ma’dān, τους περίφημους “Ανθρώπους των Βάλτων”, τις φυλές δηλαδή που ζουν ακόμα μέσα στους βάλτους του Shatt al-Arab. Οι άνθρωποι αυτοί είναι απόγονοι των αρχαίων Σουμερίων, ζουν σε ψάθινες καλύβες - είτε σε κανονικές νησίδες, είτε σε πλωτές - όπως οι Ινδιάνοι της λίμνης Τιτικάκα του Περού. Μετακινούνται με παραδοσιακές βάρκες, που λέγονται mashoof, και ζουν στην κυριολεξία πάνω στα νερά. Στη μοναδική μας εξόρμηση στον απίστευτο αυτό κόσμο του νερού, θα δούμε τα πλωτά χωριά, θα πιούμε τσάι σε ένα πλωτό ψάθινο καφενείο και θα δούμε από κοντά τα Δένδρα του Αδάμ, που σύμφωνα με τη Βίβλο ήταν τα “Δένδρα της Γνώσης”. Συνεχίζουμε για την αρχαία Ur, μια αινιγματική πόλη των Σουμερίων, που πάντα υπήρχε στη σφαίρα του μύθου, μια και αναφερόταν στα Έπη του Γιλγαμές και στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά και στα γραπτά των Χαλδαίων. Η αρχαία πόλη βρισκόταν στη νότια Μεσοποταμία, 18 χιλιόμετρα από την παραδοσιακή τοποθεσία του κήπου της Εδέμ, και ήταν σημαντική πόλη των Σουμερίων. Θεωρείται από πολλούς ότι είναι η πόλη του Ur Qasim, που αναφέρεται στο Bιβλίο της Γένεσης ως πατρίδα του Αβραάμ. Εδώ θα δούμε και το μεγάλο Ζιγκουράτ της Ur. Άφιξη στη Nasiriya, μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της νότιας Μεσοποταμίας, στην καρδιά του αρχαίου βασιλείου των Σουμερίων. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

4η ημέρα

Αναχώρηση για τη γειτονική Uruk, επίσης μια από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες πόλεις των Σουμερίων. Ήταν η πόλη του μυθικού Γιλγαμές, του περίφημου ήρωα του ομώνυμου έπους. Συνεχίζουμε για τη Najaf, την καρδιά του Σιιτικού Ισλάμ, όπου θα δούμε τον τάφο του Ali ibn Abi Talib, ιερότερο τόπο των Σιιτών μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Ακολουθεί επίσκεψη στο μεγαλύτερο κοιμητήριο του Κόσμου, το Wadi-us-Salaam, που περιλαμβάνει πάνω από πέντε εκατομμύρια τάφους. Θα ολοκληρώσουμε τη γνωριμία μας με τις ιερές πόλεις της Μεσοποταμίας φτάνοντας στην Karbala, γνωστή για την ομώνυμη μάχη του 680 μ.Χ. Επίσκεψη στα ερείπια της εκκλησίας Al Aqaisar, που θεωρείται από τις αρχαιότερες στη Μέση Ανατολή. Στο κέντρο της παλιάς πόλης βρίσκεται το Masjid Al Hussein, το μαυσωλείο του εγγονού του Μωάμεθ από τη κόρη του Φατιμά και τον Ali ibn Abi Talib. Το διακοσμημένο με γαλαζοπράσινα κεραμικά μαυσωλείο αποτελεί ιερό τόπο προσκυνήματος για εκατομμύρια Σιίτες, ειδικά κατά την επέτειο της μάχης, την ημέρα της Ασούρα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

5η ημέρα

Το πρωί θα κατευθυνθούμε προς τη δυτική έρημο του Ιράκ για να δούμε το εντυπωσιακό κάστρο Al Ukhaidir, με έντονη την επιρροή των Αββασιδών στην αρχιτεκτονική του. Συνεχίζουμε για τη Βαβυλώνα, γνωστή για τους κρεμαστούς κήπους της. Ήταν για ολόκληρους αιώνες η πρωτεύουσα του Βαβυλωνιακού κράτους. Κτισμένη το 5.000 π.Χ., πάνω στις δύο όχθες του ποταμού Ευφράτη και περιτριγυρισμένη από ένα τεράστιο τείχος, που είχε συνολικό μήκος 85χλμ., ύψος που έφθανε τα 50 μ. και περίπου τριακόσιους εξήντα πύργους σε απόσταση πενήντα μέτρων ο ένας από τον άλλον, υπήρξε η μεγαλύτερη οχυρωμένη πόλη ολόκληρης της Ανατολής. Αραμαίοι, Χαλδαίοι, Ασσύριοι και Πέρσες, όλοι πέρασαν από εδώ και φυσικά δεν εξαιρείται ο Μέγας Αλέξανδρος. Αφού φτάσουμε, θα κάνουμε μια επίσκεψη των σημαντικότερων μνημείων της. Θα δούμε τμήμα των τειχών, τους λιθόστρωτους δρόμους και την Πύλη της Ishtar – απομίμηση που έγινε από τον Σαντάμ Χουσεΐν, μια και η αυθεντική βρίσκεται στο Βερολίνο. Θα συνεχίσουμε με το γνωστό Λέοντα της Βαβυλώνας, ένα άγαλμα του 600 π.Χ. που φτιάχτηκε από τον Ναβουχοδονόσορα και διασώθηκε από τις εχθροπραξίες του τελευταίου πολέμου. Τέλος, θα δούμε το λεηλατημένο παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν, που η μεγαλομανία του δεν τον εμπόδισε να το κτίσει μέσα σε αρχαιολογική ζώνη. Άφιξη στη Βαγδάτη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

6η ημέρα

Η Βαγδάτη έφτασε στο αποκορύφωμα της δόξας της την εποχή των Αββασιδών και του γνωστού Haroon Al Rashid, τον 8ο αιώνα. H πόλη παρέμεινε η μεγαλύτερη και πιο σημαντική ολόκληρου του Iσλαμικού κόσμου, και παρά την παρακμή του Χαλιφάτου των Αββασιδών, παρέμεινε σημαντικό επιστημονικό και θρησκευτικό κέντρο μέχρι την κατάληψη και καταστροφή της από τους Μογγόλους το 1258, καταστροφή που επαναλήφθηκε το 1401, όταν καταλήφθηκε από τα στρατεύματα του Ταμερλάνου. Στην ύστερη Οθωμανική εποχή άρχισε η άνοδός της, προπαντός μετά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης-Βαγδάτης. Κατά την ξενάγηση στην Ιρακινή πρωτεύουσα θα περάσουμε από τις κεντρικές λεωφόρους της πόλης που σφύζουν από ζωή, από την κεντρική πλατεία Tahrir (Ελευθερίας) με το ομώνυμο μνημείο, και την πλατεία Fardoss, γνωστή για την πτώση του γιγαντιαίου αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν. Θα δούμε επίσης το εντυπωσιακό Μνημείο των Μαρτύρων, την κεντρική συνοικία Qushla με το ομώνυμο ρολόι, και το τέμενος Al-Jawadain. Θα συνεχίσουμε με την αψίδα των Σπαθιών της Qadisiya, από όπου ξεκινούν όλες οι παρελάσεις της πόλης, και το τέμενος Al Kadhimiya με τους χρυσούς μιναρέδες του. Θα συνεχίσουμε με μια επίσκεψη στο εκπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης, με τους απίστευτους θησαυρούς των Σουμερίων, των Ασσυρίων, των Ακκαδίων και των Βαβυλωνίων, που διασώθηκαν από τις λεηλασίες του πολέμου. Ξεχωρίζουν τα εκθέματα από την αρχαία Uruk και ο χρυσός θησαυρός του Nemrod. Το απόγευμα, θα κατευθυνθούμε στην αρχαία Κτησιφώντα. Η Κτησιφών ήταν πόλη στην καρδιά της αρχαίας Βαβυλωνίας, η οποία ιδρύθηκε κατά την ελληνιστική εποχή και ήταν για μια ολόκληρη χιλιετία η διάσημη πρωτεύουσα του Παρθικού βασιλείου των Αρσακιδών και της Περσικής Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών. Άφιξη και επίσκεψη στα ερείπια της αρχαίας πόλης, όπου θα δούμε ό,τι απέμεινε από το παλάτι και τη γιγαντιαία αψίδα, από την οποία η Κτησιφών έγινε γνωστή μέχρι τις μέρες μας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

7η ημέρα

Πρωινή αναχώρηση για τη Σαμάρρα. Βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Τίγρη και σήμερα η ερειπωμένη παλιά της πόλη περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη κτίστηκε το 836 μ.Χ. για να γίνει η νέα πρωτεύουσα των Αββασιδών και να αντικαταστήσει τη Βαγδάτη. Στην ξενάγησή μας θα δούμε το ερειπωμένο παλάτι του Χαλίφη, το ιερό Al-Askareyya, το ερειπωμένο σήμερα Μεγάλο Τέμενος και το διάσημο σπειροειδή μιναρέ Malwiya, που έπαθε μεγάλες ζημιές στη διάρκεια του πολέμου. O μιναρές είναι ένας εντυπωσιακός πύργος ύψους 52 μέτρων με σπειροειδείς ράμπες, που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο μιναρέ στον κόσμο. Έχοντας ενσωματώσει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των αρχαίων πύργων της Βαβυλωνίας, είναι το μόνο καλά σωζόμενο δείγμα ενός αυθεντικού βιβλικού πύργου της Βαβέλ. Αφήνοντας τη Σαμάρρα, θα κατευθυνθούμε βόρεια και θα περάσουμε από περιοχές με σημάδια από τις σφοδρές μάχες που έγιναν από τον ISIS και τον Ιρακινό στρατό. Συνεχίζοντας, θα επισκεφθούμε τη συγκλονιστική Hatra με τα εντυπωσιακά μνημεία της, που είναι μια έκπληξη στα μάτια του ταξιδιώτη. Η πόλη κτίστηκε στα ελληνιστικά χρόνια και μεσουράνησε κάτω από τους Πάρθους. Παρ'όλες τις καταστροφές που υπέστη από τον ISIS, στέκεται ακόμα όρθια. Άφιξη αργά το απόγευμα στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

8η ημέρα

Η πρωινή μας βόλτα στη μαρτυρική Μοσούλη θα μας φέρει σε επαφή με έναν ιστορικό τόπο, που δεινοπάθησε όσο λίγοι κάτω από την κατοχή του ISIS. Ισοπεδωμένη από τον πόλεμο, η πόλη σήμερα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, με καινούργιες κατασκευές και αναστηλώσεις των ιστορικών της μνημείων. Ανάμεσα στα ερείπια και στα εργοτάξια ξεχωρίζει το μεγάλο τέμενος, το οποίο και θα δούμε. Θα συνεχίσουμε με τα τείχη στη μυθική αρχαία Νινευή, όπου βρέθηκε η βιβλιοθήκη του τελευταίου βασιλιά των Ασσυρίων Σαρδανάπαλου από τον 7ο αιώνα π.Χ. Η πόλη έπαθε μεγάλες ζημιές από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά παρ’όλα αυτά τα τείχη της μαρτυρούν την ακμή της. Αφήνοντας τη Μοσούλη, κατευθυνόμαστε στο κοντινό Ερμπίλ - τα αρχαία Άρβηλα - τη σημαντικότερη πόλη του Ιρακινού Κουρδιστάν. Άφιξη και επίσκεψη της ακρόπολης, που είναι και το ιστορικό κέντρο του Ερμπίλ. Δεσπόζει πάνω από όλη την πόλη και από το 2014 περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

9η ημέρα

Πολύ νωρίς το πρωί μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

Τιμή κατ' άτομο

Σε Δίκλινο(Από ΑΘήνα)

2.190 €

Σε Δίκλινο(Από Θεσσαλονίκη)

2.420 €

Φόροι αεροδρομίων και επίναυλοι καυσίμων*

890 €

Σύνολο

Σε Δίκλινο(Από ΑΘήνα)

3.080 €

Σε Δίκλινο(Από Θεσσαλονίκη)

3.310 €

Επιπρόσθετη χρέωση για μονόκλινο

475 €

Καντε κρατηση τωρα

1 - 9 Μαϊ

Πληρωτέα πριν την αναχώρηση

Περιλαμβανονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια
 • Οδικές μεταφορές
 • Ξενοδοχεία 4* & 5* (στη Nasiriya & στη Μοσούλη 3*)
 • Ημιδιατροφή
 • Περιηγήσεις - ξεναγήσεις
 • Αρχηγός από την Ελλάδα
 • Επίσημοι ξεναγοί
 • Είσοδοι μνημείων & μουσείων
 • Βίζα Ιράκ
 • Αχθοφορικά ξενοδοχείων
 • Έντυπα
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • ΦΠΑ

Δεν περιλαμβανονται

 • Φόροι αεροδρομίων*
 • Επίναυλοι καυσίμων*
 • Προσωπικά έξοδα, ποτά, τηλεφωνήματα κλπ
 • Ασφάλεια ιατρικής κάλυψης
 • Φιλοδωρήματα οδηγών & ξεναγών
 • Οτιδήποτε προαιρετικό
Τι πρεπει να περιμενετε απο αυτο το ταξιδι
 • Πρόκειται για μια αποστολή δύσκολη, που απευθύνεται σε έμπειρους ταξιδιώτες.
 • Μερικοί αρχαιολογικοί χώροι, απαιτούν πεζοπορία μέσα σε ερείπια.
 • Κάποιες διαδρομές είναι μεγάλες.
 • Αξιοθέατα κυρίως Βαβυλωνιακής, Σουμεριακής, Ελληνιστικής και Ισλαμικής εποχής.
 • Καλά ξενοδοχεία και γεύματα.
 • Παλιές ιστορικές πόλεις και πολύ φολκλόρ.
 • Το Ιράκ είναι μια απρόβλεπτη χώρα και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόοπτων γεγονότων, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψουν το πρόγραμμα. Τέτοια απρόοπτα γεγονότα είναι η πολιτική κατάσταση και απαγορεύσεις της κυκλοφορίας που μπορεί να κλείσουν τους δρόμους, ή να αποκλείσουν κάποιες πόλεις.
 • Είναι λοιπόν φανερό ότι το ταξίδι αυτό έχει κάποιες δυσκολίες, για τις οποίες ο ταξιδιώτης πρέπει να είναι ενημερωμένος και αποφασισμένος να τις υποστεί, ασχέτως οικονομικού κόστους.
 • Οι διανυκτερεύσεις γίνονται σε περιοχές όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς μακριά από τόπους με πολεμικές επιχειρήσεις.
 • Συχνά μπλόκα και έλεγχοι του στρατού.
 • Το Ιράκ είναι χώρα χωρίς τουριστική υποδομή και είναι δύσκολο να υπάρχουν υπηρεσίες δεδομένες σε άλλες χώρες,
 • Το ταξίδι περιλαμβάνει επισκέψεις σε περιοχές που βίωσαν έναν βίαιο πόλεμο και θα πρέπει οι ντόπιοι να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και διακριτικότητα.
 • Ο Κανών δεν φέρει καμία ευθύνη, αν κατά τη διάρκεια της η αποστολή καθυστερήσει, διακοπεί, ή ακυρωθεί, για λόγους ανωτέρας βίας.
Τα δυνατα σημεια του ταξιδιου
 • Προηγούμενη εμπειρία σε ταξίδια στο Ιράκ.
 • Eξαιρετική εποχή για αποφυγή των ακραίων θερμοκρασιών.
 • Μικρό και ευέλικτο γκρουπ λίγων ατόμων.
 • Aποφυγή των ακατάλληλων για αυτή την εποχή περιοχών του Ιράκ.
 • Έμπειρος συνοδός με άριστες γνώσεις.
 • Το πιο πλήρες και πιο καλοοργανωμένο πρόγραμμα της Ελληνικής αγοράς.
 • Η διαμονή μας στην Βαγδάτη.
 • Η επίσκεψη στη Σαμάρρα.
 • Η επίσκεψη στη συγκλονιστική Hatra.
 • Πλούσιες και επεξηγηματικές ξεναγήσεις.
 • Η επίσκεψη στους Ανθρώπους των Βάλτων.
 • Επισκέψεις σε τοποθεσίες σχετικές με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 • Εξαιρετική οργάνωση στη μετακίνηση μας στις περιοχές των Σιιτών.
 • Η επίσκεψη στην επική Βαβυλώνα.
 • Η επίσκεψη στο διάσημο μουσείο της Βαγδάτης.
 • Η επίσκεψη στην Ουρ.
 • Βολικές διαδρομές για να μη χάνουμε χρόνο.
 • Περιλαμβάνονται οι είσοδοι σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.
 • Διαμονή στα πραγματικά καλύτερα ξενοδοχεία της κάθε περιοχής.
 • Άνετο και σωστά μελετημένο πρόγραμμα για πλήρη γνωριμία με τις περιοχές που επισκεπτόμαστε.
 • Οδικές διαδρομές για να αποφευχθούν οι συχνές ακυρώσεις πτήσεων.