/DESTINATIONS/ASIA/TRP12516871693121721681621125/DESCRIPTION
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αρχαίοι Δρόμοι & Φυλές του Karakorum

Κυλίστε κάτω

Βαθμός δυσκολίας 3 - Μεσαίο προς δύσκολο

Xώρες με μέτρια υποδομή. Διανυκτερεύσεις σε καλά ξενοδοχεία, αλλά και όπου είναι απαραίτητο σε ξενοδοχεία χαμηλού επιπέδου, λόγω έλλειψης άλλων. Oρισμένες διανυκτερεύσεις γίνονται σε υποτυπώδη καταλύματα ή αντίσκηνα. Για ορισμένες διαδρομές απαιτείται η χρήση αυτοκινήτων ανωμάλου δρόμου 4x4. Πιθανές επιτόπου αλλαγές του προγράμματος, λόγω εκτάκτων καιρικών φαινομένων – καταστάσεων, ή πολιτικής αστάθειας. Σε μερικές περιπτώσεις το υπαλληλικό προσωπικό έχει ελλιπή εκπαίδευση. Μεγάλες οδικές διαδρομές, συχνά σε δύσκολες συνθήκες, με ανυπαρξία διευκολύνσεων.

Αποστολή+Πολιτιστικό Ταξίδι

Ταξίδι εξερεύνησης φυσικών μνημείων, λαών και πολιτισμών κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες καθώς και ταξίδι πολιτισμού με έμφαση σε μνημεία, μουσεία, εθνολογία και λαογραφία.

Αποστολή+Πολιτιστικό Ταξίδι

Ταξίδι εξερεύνησης φυσικών μνημείων, λαών και πολιτισμών κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες καθώς και ταξίδι πολιτισμού με έμφαση σε μνημεία, μουσεία, εθνολογία και λαογραφία.

Ημερες

14 Ημερες

Συμμετοχες

10 - 16 άτομα

Αναχωρηση και διαρκεια

7 - 20 Μαϊ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αρχαίοι Δρόμοι & Φυλές του Karakorum

Το ταξίδι στο Πακιστάν είναι από μόνο του μια περιπέτεια: Ανυπότακτες φυλές, ψηλά βουνά, περίεργες συνήθειες, αλλά και λαμπρά μνημεία, καταπληκτική φιλοξενία και μια ιστορία πολλών αιώνων είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το πολύπλοκο μωσαϊκό της περιοχής.
Αποκορύφωμα, η επίσκεψη στη φυλή των Καλάς, που η μυστηριώδης καταγωγή της εξάπτει τη φαντασία.
Ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, με επισκέψεις σε λαούς πανάρχαιους, με κουλτούρες που επιβίωσαν μέχρι σήμερα.
Το ταξίδι μας είναι ένας καλός γύρος του Πακιστάν, με γεμάτο αρχαιολογικό πρόγραμμα και οδικές διαδρομές εκεί που πρέπει, για την αποφυγή των συχνών ακυρώσεων των πτήσεων.
Πρόκειται όμως για ένα ταξίδι δύσκολο που απευθύνεται σε έμπειρους και “καλοδουλεμένους” ταξιδιώτες. Στην περιοχή του Ινδοκαύκασου τα καλά ξενοδοχεία λείπουν, και είναι αυτονόητο ότι θα διανυκτερεύουμε σε πολύ απλές πανσιόν, ή κρατικά καταλύματα, χωρίς ανέσεις, ιδιαίτερα στις κοιλάδες των Καλάς.
Οι δρόμοι του Βόρειου Πακιστάν, είναι σε κακή κατάσταση και σχετικά μικρές διαδρομές γίνονται σε πολλές ώρες.
Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι θα επισκεφθούμε ευαίσθητες – και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες - περιοχές, με ορεινές φυλές πραγματικά ζωντανά μουσεία. Στην αποστολή μας αυτή, σεβόμαστε τους ανθρώπους αυτούς και κάθε προσέγγιση γίνεται με διακριτικότητα.
Και κάτι σημαντικό: Αν και οι επισκέψεις γίνονται πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των ταξιδιωτών και το ταξίδι έχει συνταχθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αποφευχθούν περιοχές με ακραία και επικίνδυνα περιστατικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Πακιστάν είναι μια απρόβλεπτη χώρα και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόοπτων γεγονότων, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψουν το πρόγραμμα. Τέτοια απρόοπτα γεγονότα είναι η πολιτική κατάσταση, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν και τα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να κλείσουν τους δρόμους για μέρες, Είναι λοιπόν φανερό ότι το ταξίδι αυτό έχει πολλές δυσκολίες, για τις οποίες ο ταξιδιώτης πρέπει να είναι ενημερωμένος και αποφασισμένος να τις υποστεί, ασχέτως οικονομικού κόστους.
Στο ταξίδι μας θα δούμε ιστορικούς τόπους σχετικούς με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως τα Τάξιλα, θα θαυμάσουμε την υπέροχη τέχνη Γκαντάρα, με τους “Έλληνες Βούδες” και τα κορινθιακά κιονόκρανα.
Θα επισκεφθούμε πόλεις που έχουν χρόνια να δουν δυτικούς ταξιδιώτες, με δαιδαλώδη και εξωτικά παζάρια. Θα διασχίσουμε περιοχές που θεωρούνται τουριστικά "απάτητες".
Θα δούμε παλιά χωριά σκαρφαλωμένα στις απότομες πλαγιές και κοιλάδες με μοναδικά Ιμαλαϊκά τοπία με αιωνόβια κωνοφόρα. Θα επισκεφθούμε το μακρινό Gilgit, πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού που συνέδεε την Κίνα με τον Ινδικό Ωκεανό και τη Μέση Ανατολή.
Θα περάσουμε από γκρεμούς, φαράγγια, παράξενα χωριά και οικισμούς για να φτάσουμε στο απομονωμένο Chitral και τις ξεχασμένες κοιλάδες των αινιγματικών Καλάς, όπου θα μάθουμε για τη μυστηριώδη αυτή φυλή, που οι ενδυμασίες, τα έθιμα και η γλώσσα της δείχνουν να έχουν στοιχεία ελληνικά.
Τέλος θα επισκεφθούμε το διάσημο πλέον για τους Ταλιμπάν Πεσαβάρ, το απολιθωμένο στη δεκαετία του 60 Ισλαμαμπάντ.
Συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η επίσκεψη στα χωριά των Καλάς, αλλά και σε ιστορικά μέρη από όπου πέρασαν οι αρχαίοι Μακεδόνες. Πλεονέκτημα είναι και η χρήση των καλύτερων ξενοδοχείων σε κάθε περιοχή.
Επίσης, η διάσχιση της οροσειράς του Karakorum, με περιοχές που θεωρούνται από τις πιο δυσπρόσιτες της Ασίας.

Το ταξίδι περιλαμβάνει συμμετοχή στις εαρινές γιορτές Chilam Joshi των Καλάς.
Το ταξίδι σας ανά ημέρα

1η ημέρα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης/Αθήνας και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το Islamabad, πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

2η ημέρα

Άφιξη στο Islamabad νωρίς το πρωί. Μετά τις διατυπώσεις, μεταφορά στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση. Επίτηδες έχουμε μεριμνήσει για να έχουμε τα δωμάτια για πρωινή ξεκούραση, που κρίνεται απαραίτητη μετά την πολύωρη πτήση μας Το μεσημέρι θα ακολουθήσει βόλτα στη πόλη που σχεδιάστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Δοξιάδη. Θα ξεκινήσουμε για τη γνωριμία μας με την Πακιστανική πρωτεύουσα, περνώντας από τις φαρδιές λεωφόρους της πόλης και θα επισκεφθούμε το εντυπωσιακό τέμενος Shah Faisal Mosque, ένα από τα μεγαλύτερα της Ασίας, που αποτελεί εξαίρεση στα ισλαμικά καθιερωμένα με την παράδοξη και μοντέρνα αρχιτεκτονική του. Θα συνεχίσουμε με το Εθνικό Μουσείο, με εκθέματα που αντιπροσωπεύουν όλες τις περιοχές της χώρας και θα καταλήξουμε στο ιερό Nurpur Shahan αφιερωμένο στον “αιρετικό” δάσκαλο του Σουφισμού Shah Abdul Latif Kazmi. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

3η ημέρα

Το πρωί ξεκινάμε για το ασύλληπτο οδοιπορικό μας στο Βόρειο Πακιστάν, μια συναρπαστική και άγρια περιοχή, που κρατάει τις παραδόσεις της ίδιες και απαράλλαχτες εδώ και αιώνες. Στη διαδρομή μας θα κάνουμε μια στάση στα αρχαία Τάξιλα, για να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο με τα ευρήματα της Ελληνιστικής εποχής και το μουσείο όπου θα θαυμάσουμε τα εκθέματα της τέχνης Γκαντάρα. Τα Τάξιλα, μια εξελληνισμένη πόλη στην κοιλάδα του Ινδού, είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ασίας, με δεκαοκτώ τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά μόνο το 5% από τις οποίες έχει ανασκαφεί. Ξεχωρίζουν οι “Έλληνες Βούδες” και τα κορινθιακά κιονόκρανα. Κατόπιν μπαίνουμε στις ημιορεινές περιοχές του Βορρά και συνεχίζουμε για τη μικρή πόλη Βesham, όπου θα φτάσουμε το βράδυ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

4η ημέρα

Πρωινή αναχώρηση για το μακρινό ορεινό Μπαλτιστάν και την μικρή πόλη Gilgit, πάνω στον παλιό Δρόμο του Μεταξιού που ένωνε τις Ινδίες με την Κίνα. Η διαδρομή μας περνάει από βαθιές κοιλάδες, φαράγγια, δάση και μικρά ξεχασμένα χωριά των φυλών της οροσειράς του Karakorum. Στο Karakorum βρίσκεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κορυφών υψηλότερων των 8.000 μέτρων στη Γη, συμπεριλαμβανομένου του Κ2, της δεύτερης ψηλότερης μετά το Έβερεστ, με ύψος 8.611 μέτρα. Επίσης η οροσειρά είναι η περιοχή στη γη με τους περισσότερους παγετώνες εκτός των πολικών περιοχών. Καθ’ οδόν θα δούμε και μερικές από τις πιο σημαντικές βραχογραφίες που βρίσκονται διάσπαρτες κατά μήκος του Δρόμου του Karakorum. Άφιξη στο Gilgit, χαμένο μέσα στα βουνά, ανάμεσα από το Κασμίρ και την Κίνα και περιήγηση της μικρής αυτής ορεινής πόλης. Το Gilgit ήταν σημαντικός σταθμός στο Δρόμο του Μεταξιού και ήταν επίσης σημαντικός κόμβος των Βουδιστών που πήγαιναν από την Κίνα στο Κασμίρ. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, κυβερνήθηκε από Βουδιστικές δυναστείες, πέρασε στα χέρια των Θιβετιανών, των Χάνων του Τουρκεστάν και των Κινέζων. Να είσαστε σίγουροι ότι θα είμαστε οι μόνοι ξένοι εκεί. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

5η ημέρα

Πρωινή αναχώρηση για τη Hunza, μια απομονωμένη κοιλάδα που αποτελούσε ένα παλιό μικρό πριγκηπάτο που μόλις το 1974 ενσωματώθηκε στο Πακιστάν. Η Hunza είναι η αφετηρία των ορειβατικών αποστολών στις ψηλές κορυφές των Δυτικών Iμαλαΐων, όπως το περίφημο Κ2 ή το βουνό-δολοφόνος Nanga Parbat. Διαδρομή μέσα από ιλιγγιώδη φαράγγια και πάνω από ορεινές διαβάσεις ύψους 3.500 μέτρων. Στην διαδρομή θα περάσουμε από γκρεμούς, παράξενα χωριά και οικισμούς και πέρα από τα θεϊκά ορεινά τοπία, θα περάσουμε και από τα χωριά όπου ζει ο λαός Hunza, που διαβιώνει εδώ για χιλιετίες. Στάση και επίσκεψη στο θεαματικό φρούριο Baltit, που προσφέρει μια μοναδική θέα στα δυτικά Ιμαλαϊα. Άφιξη στη Hunza και στην κυριότερη πόλη της, το Karimabad, που είναι και η σημαντικότερη σε όλο το ορεινό Μπαλτιστάν. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

6η ημέρα

Θα αφιερώσουμε τη σημερινή μας ημέρα στο Karimabad και στην κοιλάδα της Hunza. Ολόκληρη η περιοχή της Hunza είναι ένα αξιοθέατο από μόνη της. Εδώ έχουν την έδρα τους οι Ισμαηλίτες και ο πνευματικός τους ηγέτης Αγα Χαν και εδώ ο James Hilton εμπνεύστηκε το περίφημο βιβλίο του Shangri-La, που μιλούσε για μια απομονωμένη κοιλάδα των Ιμαλαΐων με ευτυχισμένους κατοίκους. Θα επισκεφθούμε το φρούριο Altit, που ανάγεται τον 11ο αιώνα και ήταν για αιώνες η κατοικία των πριγκήπων Μιρ της Hunza. Αμέσως μετά θα κατευθυνθούμε προς το χωριό Duiker στα 2800 μέτρα υψόμετρο για να απολαύσουμε την μεγαλειώδη θέα προς την κοιλάδα και το μυθικό όρος Rakaposhi. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και υπόλοιπος χρόνος ελεύθερος για να κάνουμε βόλτες και αγορές στα εξωτικά παζάρια του μακρινού Karimabad, με απίστευτα φωτογραφικά θέματα για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

7η ημέρα

Η μοναδική μας αποστολή στο βόρειο Πακιστάν συνεχίζεται με την Κοιλάδα Ghizer, μια από τις απομονωμένες κοιλάδες του Ινδοκαύκασου που περικλείεται από πανύψηλα βουνά, κοντά στα σύνορα της Κίνας. Αφού περάσουμε ξανά από το γνώριμο πλέον Gilgit, θα κάνουμε μια στάση για να δούμε και τον περίφημο Βούδα του Kargah, υπόλειμμα της αρχαίας Βουδιστικής παράδοσης του τόπου, λαξευμένο σε απότομο βράχο, μικρογραφία των περίφημων γλυπτών του Αφγανιστάν που καταστράφηκαν από τους Ταλιμπάν. Και εδώ η διαδρομή μας από τον περίφημο δρόμο του Karakorum, θα μας φέρει σε επαφή με απομονωμένες ορεινές κοινότητες, που κατοικούνται από ορεσίβιες φυλές όπως οι Barusho, που είναι Ισμαηλίτες και διαφέρουν από τους γύρω λαούς. Άφιξη στο Phunder, κυριότερη κωμόπολη της περιοχής, που λόγω της ωραιότητας της ονομάζεται και Μικρό Κασμίρ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

8η ημέρα

Νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε οδικώς για το Chitral, ένα άλλο παλιό πριγκηπάτο, χαμένο στην απεραντοσύνη του Ινδοκαύκασου. Η δύσκολη διαδρομή μας, θα περάσει από κοιλάδες, συστάδες με κωνοφόρα και χωριά που είναι αδύνατον να πιστέψουμε πως χτίστηκαν σε τόσο απότομες πλαγιές. Επιστέγασμα το πέρασμα από την ορεινή διάβαση Shandur, με υψόμετρο 3.700 μέτρα. Άφιξη στο Chitral, που είναι η αφετηρία για τις εξορμήσεις στον απαγορευμένο κόσμο των Καλάς. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

9η ημέρα

Το πρωί θα ξεκινήσουμε για τις ξεχασμένες κοιλάδες των Καλάς. Οι Καλάς είναι ειδωλολάτρες και πιστεύεται ότι έχουν σχέση με το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Διαδρομή μέσα από άγρια τοπία και δρόμους κυριολεκτικά λαξευμένους στους βράχους. Άφιξη στην κοιλάδα Bumburet, όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα χωριά των Καλάς. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος για μια γνωριμία με την μυστηριώδη αυτή φυλή, που οι ενδυμασίες, τα έθιμα και η γλώσσα της δείχνουν να έχουν στοιχεία ελληνικά. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

10η ημέρα

Σήμερα θα περιηγηθούμε στα χωριά των Καλάς και θα μάθουμε πολλά πράγματα για την καθημερινότητα τους και τις συνήθειες τους. Θα παρευρεθούμε στους χορούς τους, που είναι ομαδικοί και κυκλικοί και θυμίζουν τους χορούς της Μακεδονίας, κάτι ξεχωριστό στις περιοχές αυτές. Θα επισκεφθούμε επίσης την κοιλάδα Rumbur (ή την κοιλάδα Bihrir) για να ζήσουμε από κοντά τους Καλάς και τις συνήθειες τους. Οι δύο αυτές κοιλάδες είναι πιο απομονωμένες και γι’αυτό δυσπρόσιτες. Θα δούμε από κοντά τους αλλόκοτους ναούς των Καλάς, τα εξωπραγματικά νεκροταφεία τους και θα θαυμάσουμε τις πολύχρωμες ενδυμασίες των γυναικών που είναι φορτωμένες στολίδια. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Στις δύο αυτές ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία, να ζήσουμε την μοναδική εμπειρία των γιορτών των Καλάς, να ακούσουμε τα τραγούδια τους και να δούμε τους χορούς τους.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

11η ημέρα

Πρωινή επιστροφή στο Chitral, από την ίδια δύσκολη διαδρομή που κάναμε δυο μέρες πριν. Θα συνεχίσουμε μέσα σε βαθιές κοιλάδες και ανάμεσα από απότομες πλαγιές για να φτάσουμε στην κοιλάδα του Swat, πατρίδα της περίφημης Malala, που έγινε παγκόσμιο σύμβολο μετά την επίθεση που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν και αργότερα πήρε το Νόμπελ Ειρήνης. Άφιξη στο Swat, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

12η ημέρα

Πρωινή επίσκεψη στο μουσείο του Swat, για να δούμε πανέμορφα δείγματα της Ελληνο-Ινδικής τέχνης Ghandara. Θα συνεχίσουμε για την γειτονική Βουδιστική στούπα, πριν πάρουμε το δρόμο για το μυθικό Πεσαβάρ, μέσα από δασωμένα τοπία, πλαγιές και κοιλάδες γεμάτες καλλιέργειες, ορμητικά ποτάμια και χωριά από λάσπη. Άφιξη στο Πεσαβάρ, πολύ κοντά στα Αφγανικά σύνορα και το Πέρασμα Khyber, την περίφημη Πύλη προς την Κεντρική Ασία. To Πεσαβάρ είναι ένας τόπος μαγικός, που κρύβει εκπληκτικές ομορφιές όσο και κινδύνους, με μια ατμόσφαιρα που έχει χαθεί από τα περισσότερα μέρη της Ασίας. Τακτοποίηση στο καλά φυλασσόμενο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

13η ημέρα

Το πρωί, θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στην πόλη αυτή, που είναι σταυροδρόμι της Κεντρικής Ασίας. Χρώματα, ήχοι, μυρωδιές συνθέτουν ένα ασύλληπτο εξωτικό μωσαϊκό. Το Πεσαβάρ είναι η πόλη της φυλής των Παστούν ή Πατάν, που καυχιούνται για την πανάρχαια ιστορία τους και που πολλοί υποστηρίζουν ότι έχουν μακρινή συγγένεια με τους αρχαίους Μακεδόνες. Ανακατεμένοι με τους Πατάν, υπάρχουν Αφγανοί και κάτοικοι του Μπαλτιστάν, Ουζμπέκοι και Ουϊγούροι από το Κινεζικό Τουρκεστάν, Βελούχοι και άγριοι νομάδες από τις απαγορευμένες περιοχές του Βαζιριστάν. Στην περιήγηση μας θα θαυμάσουμε την τοπική αρχιτεκτονική με τα παλιά κτίρια με τους ξυλόγλυπτους εξώστες, θα περάσουμε από το φρούριο Bala Hisar, το οποίο στέγασε την Αφγανική δυναστεία των Durrani και σήμερα είναι η έδρα των συνοριακών σωμάτων ασφαλείας και θα επισκεφθούμε το τέμενος Mahabat Khan, το ωραιότερο της πόλης, που κτίστηκε το 1630. Θα περάσουμε από το εξωπραγματικό παζάρι του Πεσαβάρ, ένα από τα πιο αυθεντικά στον πλανήτη, ένα πολυδαίδαλο συνονθύλευμα τοπικών αγορών όπως το παζάρι Khyber και το Qissa-Khawani – το περίφημο παζάρι των παραμυθάδων - που απλώνονται μετά την μεσαιωνική Πύλη της Καμπούλ. Θα καταλήξουμε στο μουσείο το οποίο στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή Ελληνο-Ινδικής τέχνης στον Κόσμο, καθώς και αρχαία ελληνικά νομίσματα και είδωλα των Καλάς. Το απόγευμα θα αφήσουμε το Πεσαβάρ για την επιστροφή μας στο Islamabad. Στη διαδρομή μας θα περάσουμε τον Ινδό ποταμό, ακριβώς στο σημείο απ’όπου πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος και μετά από μια τρίωρη ξεκούραστη διαδρομή θα φτάσουμε στο Islamabad νωρίς το βράδυ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο για ξεκούραση πριν την πολύωρη πτήση μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

14η ημέρα

Νωρίς το πρωί θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής, μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη το βράδυ.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΧΩΡΗ

14η ημέρα

Μετά το πρωινό, για όσους επιλέξουν την επέκταση, επιβίβαση σε ξεχωριστό λεωφορείο από τους υπόλοιπους που πηγαίνουν στο Ισλαμαμπάντ και αναχώρηση για τη Λαχώρη. Στη διαδρομή μας θα κάνουμε μια στάση στο φημισμένο Rohas Fort, που σήμερα περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οχυρό, του οποίου τα τείχη απλώνονται για χιλιόμετρα κοντά στα Ινδικά σύνορα. Άφιξη στην ατμοσφαιρική Λαχώρη το απόγευμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

15η ημέρα

Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε για τη γνωριμία μας με τη μυθική Λαχώρη, που ονομάζεται πόλη των Κήπων και έχει να παρουσιάσει ισλαμικά μνημεία από τα καλύτερα του Κόσμου. Η πόλη είναι ένα πολυδαίδαλο σύνολο μικρών δρόμων, παζαριών και υπέροχων μνημείων, που η εικόνα τους μας ταξιδεύει στις Χίλιες και Μια Νύχτες. Μεταξύ των άλλων θα δούμε τους Κήπους Shalimar, το τέμενος Wazir Khan, το τέμενος Badshahi Jami, το περίφημο Ερυθρό Φρούριο και τα βασιλικά λουτρά. Κατόπιν θα επισκεφθούμε το περίφημο αρχαιολογικό μουσείο της Λαχώρης. Εδώ θα θαυμάσουμε ωραιότατα δείγματα της Ελληνο-βουδιστικής τέχνης Γκαντάρα, καθώς και εκθέματα από όλα τα μέρη του Πακιστάν, εκπληκτικά χαλιά, ξυλόγλυπτες πόρτες από το Σιντ, κοσμήματα από το Βελουχιστάν, είδωλα από τη φυλή των Καλάς. Ξεχωρίζει το περίφημο άγαλμα “Νηστεύων Βούδας”. Το απόγευμα θα κατευθυνθούμε προς το κοντινό συνοριακό φυλάκιο Wagah, στη μεθόριο με την Ινδία για να δούμε την εντυπωσιακή αλλαγή της φρουράς και των δύο χωρών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

16η ημέρα

Νωρίς το πρωί θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής, μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη το βράδυ.

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

Τιμή Επέκτασης

Τιμή κατ'άτομο σε δίκλινο: 390 €
Διαφορά μονόκλινου: 155 €

Κάντε κλικ για περισσότερες πληροφορίες

Τιμή κατ' άτομο

Σε Δίκλινο(Από ΑΘήνα)

2.960 €

Σε Δίκλινο(Από Θεσσαλονίκη)

3.190 €

Φόροι αεροδρομίων και επίναυλοι καυσίμων*

865 €

Σύνολο

Σε Δίκλινο(Από ΑΘήνα)

3.825 €

Σε Δίκλινο(Από Θεσσαλονίκη)

4.055 €

Επιπρόσθετη χρέωση για μονόκλινο

750 €

Καντε κρατηση τωρα

7 - 20 Μαϊ

*Πληρωτέα πριν την αναχώρηση
Επέκταση στη Λαχώρη
Κατ'άτομο: 390 €
Διαφορά μονόκλινου:155 €

Περιλαμβανονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια
 • Oδικές μεταφορές
 • Ξενοδοχεία 5* & 4*
 • Απλά ξενοδοχεία στο Besham, στο Phunder & στους Καλάς
 • Hμιδιατροφή
 • Είσοδοι μνημείων & μουσείων
 • Είσοδοι εθνικών πάρκων
 • Ειδικές άδειες παραμεθορίων περιοχών
 • Aρχηγός
 • Επίσημοι ξεναγοί
 • Αχθοφορικά ξενοδοχείων
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Ασφάλεια ιατρικής κάλυψης
 • Έντυπα
 • Φ.Π.A.

Δεν περιλαμβανονται

 • Φόροι αεροδρομίων*
 • Επίναυλοι καυσίμων*
 • Βίζα Πακιστάν
 • Φιλοδωρήματα οδηγών & ξεναγών
 • Έξτρα γεύματα
 • Προσωπικά έξοδα, ποτά, τηλεφωνήματα κλπ
 • Οτιδήποτε προαιρετικό
Τι πρεπει να περιμενετε απο αυτο το ταξιδι
 • Πρόκειται όμως για ένα ταξίδι δύσκολο που απευθύνεται σε έμπειρους και “καλοδουλεμένους” ταξιδιώτες.
 • Ενώ στις μεγάλες πόλεις τα ξενοδοχεία είναι εξαιρετικά, στην περιοχή του Ινδοκαύκασου τα καλά ξενοδοχεία λείπουν, και είναι αυτονόητο ότι θα διανυκτερεύουμε σε πολύ απλές πανσιόν, ή κρατικά καταλύματα, χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις, ιδιαίτερα στις κοιλάδες των Καλάς.
 • Οι δρόμοι του Βόρειου Πακιστάν, είναι σε κακή κατάσταση και σχετικά μικρές διαδρομές γίνονται σε πολλές ώρες.
 • Συχνά μπλόκα στους δρόμους.
 • Το ταξίδι περιλαμβάνει επισκέψεις σε λαούς-ζωντανά μουσεία και θα πρέπει οι λαοί αυτοί να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και διακριτικότητα.
 • Συχνές διακοπές ρεύματος.
 • Το γκρουπ θα έχει ένοπλη αστυνομική ή στρατιωτική συνοδεία σε μεγάλο μέρος της αποστολής.
 • Το Πακιστάν είναι μια απρόβλεπτη χώρα και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόοπτων γεγονότων, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψουν το πρόγραμμα.
 • Τέτοια απρόοπτα γεγονότα είναι η πολιτική κατάσταση, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν και τα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να κλείσουν τους δρόμους για μέρες.
 • Είναι λοιπόν φανερό ότι το ταξίδι αυτό έχει πολλές δυσκολίες, για τις οποίες ο ταξιδιώτης πρέπει να είναι ενημερωμένος και αποφασισμένος να τις υποστεί, ασχέτως οικονομικού κόστους.
 • Προσοχή! Όλες οι επισκέψεις στην περιοχή του Ινδοκαύκασου, συμπεριλαμβανόμενου του Πεσαβάρ, θα εξαρτηθούν από την επί τόπου κατάσταση τις συγκεκριμένες ημέρες.
 • Σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν επιτρέψουν επίσκεψη εκεί, το πρόγραμμα θα αλλάξει με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια των ταξιδιωτών.
Τα δυνατα σημεια του ταξιδιου
 • Μικρό και ευέλικτο γκρουπ λίγων ατόμων.
 • Έμπειρος συνοδός με άριστες γνώσεις.
 • Το πιο πλήρες και πιο καλοοργανωμένο πρόγραμμα της Ελληνικής αγοράς.
 • Η διαμονή μας στο απροσπέλαστο Πεσαβάρ.
 • Η επίσκεψη στα Τάξιλα.
 • Πλούσιες και επεξηγηματικές ξεναγήσεις.
 • Η πολυήμερη παραμονή στην περιοχή του Karakorum, που θα μας επιτρέψει να δούμε με άνεση όλη την περιοχή.
 • Η επίσκεψη στο Karimabad.
 • Εξαιρετική οργάνωση στη μετακίνηση μας στις περιοχές των Καλάς.
 • Περιλαμβάνονται οι είσοδοι σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.
 • Διαμονή στα καλύτερα ξενοδοχεία της κάθε περιοχής.
 • Οι τρεις διανυκτερεύσεις στις κοιλάδες των Καλάς.
 • Άνετο και σωστά μελετημένο πρόγραμμα για πλήρη γνωριμία με τις περιοχές που επισκεπτόμαστε.
 • Οδικές διαδρομές για να αποφευχθούν οι συχνές ακυρώσεις πτήσεων.