ONLINE
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Τύπος Ταξιδίου
Προορισμός
 
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
    

Το Πακιστάν είναι μια χώρα χωρίς τουρισμό και δεν έχει διαβρωθεί από τα δυτικά πρότυπα. Πουθενά αλλού στον πλανήτη δεν θα δείτε τέτοια απουσία δυτικών τουριστών. Οι πολιτικές συγκυρίες, η θρησκεία και το δυσπρόσιτο των περισσότερων περιοχών, έχουν κρατήσει το Πακιστάν μακριά από τις τουριστικές διαδρομές της Ασίας. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο επισκέπτης να έρχεται σε επαφή με μια πραγματικότητα που έχει εξαφανιστεί από το μεγαλύτερο μέρος του Κόσμου.
Το Πακιστάν είναι ένας “παρθένος” προορισμός που έχει να προσφέρει πάρα πολλά στους ταξιδιώτες: αρχαιότατοι πολιτισμοί, μεσαιωνικές πόλεις, πολύχρωμα παζάρια, ανόθευτος τρόπος ζωής, πολύ φολκλόρ και μεγαλειώδη μνημεία. Και πάνω από όλα η αίσθηση ότι είμαστε σε έναν τόπο που έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τις παραδόσεις και το χρώμα του.
Αντίθετα με ότι ακούμε συνήθως, η χώρα είναι φιλική και φιλόξενη, αλλά μεγάλο μέρος της δεν έχει τις πολυτέλειες και τα δεδομένα των τουριστικών περιοχών της υπόλοιπης Ασίας.
Πρόκειται λοιπόν για ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο, με επισκέψεις σε λαούς πανάρχαιους, με κουλτούρες που επιβίωσαν μέχρι σήμερα. Το ταξίδι μας είναι ένας καλός γύρος του Πακιστάν, με πλεονέκτημα τις οδικές διαδρομές εκεί που πρέπει, για την αποφυγή των συχνών ακυρώσεων των πτήσεων. αλλά τη μικρή σχετικά διάρκεια, που είναι κάτι πολύ βολικό, για οικονομία χρόνου και χρημάτων.
Πρόκειται όμως για ένα ταξίδι δύσκολο, που απευθύνεται σε έμπειρους και “καλοδουλεμένους” ταξιδιώτες. Και κάτι σημαντικό: Αν και οι επισκέψεις γίνονται πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των ταξιδιωτών και το ταξίδι έχει συνταχθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αποφευχθούν περιοχές με ακραία και επικίνδυνα περιστατικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Πακιστάν είναι μια απρόβλεπτη χώρα και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόοπτων γεγονότων, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψουν το πρόγραμμα.
Στο ταξίδι μας θα δούμε ιστορικούς τόπους σχετικούς με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως τα Τάξιλα και τα Βάζιρα, θα θαυμάσουμε την υπέροχη τέχνη Γκαντάρα, με τους “Έλληνες Βούδες” και τα κορινθιακά κιονόκρανα.
Θα επισκεφθούμε πόλεις που έχουν χρόνια να δουν δυτικούς ταξιδιώτες, με δαιδαλώδη και εξωτικά παζάρια.
Τέλος, θα επισκεφθούμε το φουτουριστικό Ισλαμαμπάντ και την εξωτική Λαχώρη με τα υπέροχα μνημεία της και το μοναδικό της μουσείο. Το ταξίδι αυτό είναι μοναδικό, γιατί δίνει βάση στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως και στα μουσεία όπου φυλάσσονται μοναδικοί θησαυροί αυτής της περιοχής της Ασίας.
Μεγάλο πλεονέκτημα είναι και η χρήση των καλύτερων ξενοδοχείων σε κάθε περιοχή. Επίσης σημαντική είναι και η ημιδιατροφή, αλλά κυρίως οι είσοδοι των μνημείων, που στο συγκεκριμένο ταξίδι είναι πολλές. Άλλο να βλέπεις ένα μνημείο την ημέρα και άλλο πέντε. Άλλο να έχεις ελεύθερα απογεύματα και άλλο να έχεις λεπτομερείς ξεναγήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση, ή αγορές, αλλά η προτεραιότητα είναι οι επισκέψεις και αυτή είναι μία από τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.
.

Περίληψη Πρόγραμμα
ανά ημέρα
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Πρόκειται για ένα ταξίδι δύσκολο που απευθύνεται σε έμπειρους και “καλοδουλεμένους” ταξιδιώτες.
Μερικοί αρχαιολογικοί χώροι, απαιτούν πεζοπορία μέσα σε ερείπια. Κάποιες διαδρομές είναι μεγάλες.
Αξιοθέατα κυρίως Ισλαμικής και Ινδικής αρχιτεκτονικής.
Καλά ξενοδοχεία και γεύματα στις μεγάλες πόλεις.
Στο Πακιστάν το αλκοόλ απαγορεύεται.
Παλιές ιστορικές πόλεις και πολύ φολκλόρ.
Το Πακιστάν είναι μια απρόβλεπτη χώρα και πάντα υπάρχει η πιθανότητα απρόοπτων γεγονότων, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατρέψουν το πρόγραμμα. Είναι λοιπόν φανερό ότι το ταξίδι αυτό έχει κάποιες δυσκολίες, για τις οποίες ο ταξιδιώτης πρέπει να είναι ενημερωμένος και αποφασισμένος να τις υποστεί, ασχέτως οικονομικού κόστους.

ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Μικρό και ευέλικτο γκρουπ λίγων ατόμων.
Έμπειρος συνοδός με άριστες γνώσεις.
Το πιο πλήρες και πιο καλοοργανωμένο πρόγραμμα της Ελληνικής αγοράς.
Γνωριμία με τον ελληνοινδικό πολιτισμό Γκαντάρα.

Η διαμονή μας στη Λαχώρη.
Η επίσκεψη στα Τάξιλα.
Η επίσκεψη στο Πεσαβάρ. 
Η λεπτομερής γνωριμία με την κοιλάδα του Swat. 
Πλούσιες και επεξηγηματικές ξεναγήσεις.
Επίσκεψη στις συγκλονιστικές νεκροπόλεις του Καράτσι.
Περιλαμβάνονται οι είσοδοι σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.
Διαμονή στα καλύτερα ξενοδοχεία της κάθε περιοχής.
Άνετο και σωστά μελετημένο πρόγραμμα για πλήρη γνωριμία με τις περιοχές που επισκεπτόμαστε.
Αποφυγή των επικίνδυνων περιοχών.

ΧΑΡΤΗΣ GOOGLE

1η HMEPA
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης/Αθήνας και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού, για το Islamabad, πρωτεύουσα του Πακιστάν.

2η HMEPA
Άφιξη στο Islamabad τα ξημερώματα. Μετά τις διατυπώσεις, μεταφορά στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Το μεσημέρι, θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με την Πακιστανική πρωτεύουσα, που σχεδιάστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Δοξιάδη. Θα περιηγηθούμε στις φαρδιές λεωφόρους της πόλης και θα επισκεφθούμε το εντυπωσιακό τέμενος Shah Faisal Mosque, ένα από τα μεγαλύτερα της Ασίας, που αποτελεί εξαίρεση στα ισλαμικά καθιερωμένα με την παράδοξη και μοντέρνα αρχιτεκτονική του. Θα συνεχίσουμε με το ιερό Nurpur Shahan, που είναι αφιερωμένο στον “αιρετικό” δάσκαλο του Σουφισμού Shah Abdul Latif Kazmi. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η HMEPA
Το πρωί ξεκινάμε για το ασύλληπτο οδοιπορικό μας στο Βόρειο Πακιστάν, μια συναρπαστική και άγρια περιοχή, που κρατάει τις παραδόσεις της ίδιες και απαράλλαχτες εδώ και αιώνες. Στη διαδρομή μας θα κάνουμε μια στάση στα αρχαία Τάξιλα, για να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο με τα ευρήματα της Ελληνιστικής εποχής και το μουσείο όπου θα θαυμάσουμε τα εκθέματα της τέχνης Γκαντάρα. Τα Τάξιλα, μια εξελληνισμένη πόλη στην κοιλάδα του Ινδού, είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ασίας, με δεκαοκτώ τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά μόνο το 5% από τις οποίες έχει ανασκαφεί. Ξεχωρίζουν οι “Έλληνες Βούδες” και τα κορινθιακά κιονόκρανα. Κατόπιν μπαίνουμε στις ημιορεινές περιοχές του Βορρά και συνεχίζουμε για την κοιλάδα του Swat, πατρίδα της περίφημης Malala, που έγινε παγκόσμιο σύμβολο μετά την επίθεση που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν και αργότερα πήρε το Νόμπελ Ειρήνης.  Άφιξη στο Swat, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση. 

4η HMEPA
Όλη η ημέρα σήμερα είναι αφιερωμένη στην κοιλάδα Swat, όπου άνθισε η Ελληνο-Ινδική τέχνη Ghandara. Θα ξεκινήσουμε με μια επίσκεψη στο μουσείο του Swat, για να δούμε πανέμορφα δείγματα της Ελληνο-Ινδικής τέχνης Ghandara, που σώθηκαν από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν. Θα συνεχίσουμε για τα ερείπια του Βουδιστικού συγκροτήματος της Butkara θα περάσουμε από την τοποθεσία της αρχαίας Ώρας και θα δούμε επίσης την επιβλητική Βουδιστική στούπα Shingardar και τον βανδαλισμένο από τους Ταλιμπάν Βούδα του Manglawar, λαξευμένο σε ένα βράχο. Θα καταλήξουμε στην αρχαία πόλη Βάζιρα, την οποία πολιόρκησε και κατέλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος το 326 π.Χ. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.  Δείπνο και διανυκτέρευση.


5η HMEPA
Νωρίς το πρωί θα πάρουμε το δρόμο για το μυθικό Πεσαβάρ, μέσα από δασωμένα τοπία, πλαγιές και κοιλάδες γεμάτες καλλιέργειες, ορμητικά ποτάμια και χωριά από λάσπη. Στη διαδρομή μας θα κάνουμε μια επίσκεψη στο ερειπωμένο Βουδιστικό μοναστήρι του Takht-i-Bahi, που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και στις ανασκαφές της αρχαίας πόλης Βάζιρα, που πολιόρκησε και κατέλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος. Άφιξη στο Πεσαβάρ, πολύ κοντά στα Αφγανικά σύνορα και το Πέρασμα Khyber, την περίφημη Πύλη προς την Κεντρική Ασία. To Πεσαβάρ είναι ένας τόπος μαγικός, που κρύβει εκπληκτικές ομορφιές όσο και κινδύνους, με μια ατμόσφαιρα που έχει χαθεί από τα περισσότερα μέρη της Ασίας. Τακτοποίηση στο καλά φυλασσόμενο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.


6η HMEPA
Το πρωί, θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στην πόλη αυτή, που είναι σταυροδρόμι της Κεντρικής Ασίας. Χρώματα, ήχοι, μυρωδιές συνθέτουν ένα ασύλληπτο εξωτικό μωσαϊκό. Το Πεσαβάρ είναι η πόλη της φυλής των Παστούν ή Πατάν, που καυχιούνται για την πανάρχαια ιστορία τους και που πολλοί υποστηρίζουν ότι έχουν μακρινή συγγένεια με τους αρχαίους Μακεδόνες. Ανακατεμένοι με τους Πατάν, υπάρχουν Αφγανοί και κάτοικοι του Μπαλτιστάν, Ουζμπέκοι και Ουϊγούροι από το Κινεζικό Τουρκεστάν, Βελούχοι και άγριοι νομάδες από τις απαγορευμένες περιοχές του Βαζιριστάν. Στην περιήγηση μας θα θαυμάσουμε την τοπική αρχιτεκτονική με τα παλιά κτίρια με τους ξυλόγλυπτους εξώστες, θα περάσουμε από το φρούριο Bala Hisar, το οποίο στέγασε την Αφγανική δυναστεία των Durrani και σήμερα είναι η έδρα των συνοριακών σωμάτων ασφαλείας και θα επισκεφθούμε το τέμενος Mahabat Khan, το ωραιότερο της πόλης, που κτίστηκε το 1630. Θα καταλήξουμε στο μουσείο το οποίο στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή Ελληνο-Ινδικής τέχνης στον Κόσμο, καθώς και αρχαία ελληνικά νομίσματα και είδωλα των Καλάς. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, εφ’όσον οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέπουν, θα περάσουμε από το εξωπραγματικό παζάρι του Πεσαβάρ, ένα από τα πιο αυθεντικά παζάρια στον πλανήτη. Πρόκειται για ένα πολυδαίδαλο συνονθύλευμα παζαριών όπως το παζάρι Khyber και το Qissa-Khawani – το περίφημο παζάρι των παραμυθάδων - που απλώνονται μετά την μεσαιωνική Πύλη της Καμπούλ. Δείπνο και διανυκτέρευση.


7η HMEPA
Νωρίς το πρωί μεταφορά με λεωφορείο για τη Λαχώρη, την ωραιότερη πόλη των παλαιών Βρετανικών Ινδιών, που είναι γεμάτη μνημεία κυρίως από την εποχή των Μογγόλων αυτοκρατόρων. Θα διασχίσουμε την επαρχία του Punjab και η διαδρομή μας θα περάσει από χωριά και πολυάνθρωπες πολιτείες, τεμένη και ερειπωμένα κάστρα. Άφιξη στη Λαχώρη, μεταφορά και τακτοποίηση στο πολυτελές ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.  


8η HMEPA
Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε για τη γνωριμία μας με τη μυθική Λαχώρη, που ονομάζεται πόλη των Κήπων και έχει να παρουσιάσει ισλαμικά μνημεία από τα καλύτερα του Κόσμου. Η πόλη που για χρόνια ήταν η μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα των Βρετανικών Ινδιών, αποτελεί ένα πολυδαίδαλο σύνολο μικρών δρόμων, παζαριών και υπέροχων μνημείων, που η εικόνα τους μας ταξιδεύει στις Χίλιες και Μια Νύχτες. Στη σημερινή μας ξενάγηση, θα περπατήσουμε στα δρομάκια της παλιάς πόλης και μεταξύ των άλλων θα δούμε, το τέμενος Wazir Khan, με τους ζωγραφισμένους από Πέρσες καλλιτέχνες τοίχους και το μεγαλειώδες τέμενος Badshahi, χτισμένο το 1670 από κόκκινο ψαμμίτη με 4 πανύψηλους μιναρέδες. Θα συνεχίσουμε με το περίφημο Ερυθρό Φρούριο, ένα πολυσύνθετο φρούριο της μογγολικής περιόδου με περίτεχνα παλάτια και περίπτερα, από τα οποία ξεχωρίζει το Shish Mahal, Ινδο-μογγολικό περίπτερο του 1632 από λευκό μάρμαρο, με πολύχρωμα πέτρινα ένθετα και μωσαϊκά από καθρέφτη. Τέλος, θα κάνουμε επίσκεψη στην αγορά για ψώνια από κάθε γωνιά της χώρας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

9η HMEPA 
Η σημερινή μας ξενάγηση θα μας φέρει σε επαφή με τα υπόλοιπα μνημεία της Λαχώρης: Θα επισκεφθούμε το παλιό βασιλικό λουτρό που σήμερα έχει αναστηλωθεί και εντυπωσιάζει με τους ζωγραφιστούς θόλους του, θα συνεχίσουμε με τους εντυπωσιακούς κήπους Shalimar που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα πάμε στο μαυσωλείο του αυτοκράτορα Jihangir, ένα μεγαλειώδες μνημείο με τεράστιους κήπους. Κατόπιν θα επισκεφθούμε το περίφημο αρχαιολογικό μουσείο της Λαχώρης. Εδώ θα θαυμάσουμε ωραιότατα δείγματα της Ελληνο-βουδιστικής τέχνης Γκαντάρα, καθώς και εκθέματα από όλα τα μέρη του Πακιστάν, εκπληκτικά χαλιά, ξυλόγλυπτες πόρτες από το Σιντ, κοσμήματα από το Βελουχιστάν, είδωλα από τη φυλή των Καλάς. Ξεχωρίζει το περίφημο άγαλμα “Νηστεύων Βούδας”. Aπόγευμα ελεύθερο για ξεκούραση, ή βόλτες στα παζάρια της Λαχώρης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση. 


10η HMEPA 
Πρωινή μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το Καράτσι, μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, που είναι συγχρόνως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του Κόσμου. Άφιξη και ξενάγηση της μεγαλούπολης των 20 εκατομμυρίων. Θα επισκεφθούμε το μαυσωλείο του Jinnah, του ιδρυτή του ανεξάρτητου Πακιστάν και θα καταλήξουμε στην μεγάλη παραλία της πόλης, όπου πλήθη όλων των ηλικιών, μικροπωλητές και στολισμένες καμήλες προσφέρουν ένα πολύχρωμο θέαμα. Μεταφορά στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση. Δείπνο και διανυκτέρευση. 


11η HMEPA 
Το πρωί θα κάνουμε μια εκδρομή έξω από το πολύβουο Καράτσι. Πρώτα θα επισκεφθούμε το Chaukhandi, το καταπληκτικό νεκροταφείο του 15ου αιώνα, που συγκαταλέγεται στα μνημεία της UNESCO. Θα συνεχίσουμε για μια εκδρομή στην Thatta, την αρχαία πόλη Πάταλα, όπου ο Νέαρχος ναυπήγησε το στόλο που τον έφερε πίσω στην Ελλάδα. Η Thatta είναι ένα σύνολο μνημείων που επίσης βρίσκονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ξεχωρίζει η εντυπωσιακή νεκρόπολη Makli και το υπέροχο τέμενος Shah Jahan. Επιστροφή στο Καράτσι το απόγευμα. Δείπνο και διανυκτέρευση.


12η HMEPA 
Πρωινή μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής, μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη στην Αθήνα/Θεσσαλονίκη τo βράδυ.  

12 Ημέρες
2.690 €
Διαφορά μονόκλινου:
730 €
Ελάχιστες Συμμετοχές:
15 - 20 άτομα
Φόροι αεροδρομίων και επίναυλοι καυσίμων:490 €
Ξεκινήστε την ταξιδιωτική
σας εμπειρία εδώ!
ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ & ΔΙΑΡΚΕΙΑ

19 - 30 Αυγ
 


Από Αθήνα
Από Θεσσαλονίκη


ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
• Αεροπορικά εισιτήρια
• Οδικές μεταφορές
• Ξενοδοχεία 4* & 5*
• Ημιδιατροφή
• Περιηγήσεις - ξεναγήσεις
• Αρχηγός από την Ελλάδα
• Επίσημοι ξεναγοί
• Είσοδοι μνημείων & μουσείων
• Αχθοφορικά ξενοδοχείων
• Έντυπα
• Ασφάλεια αστικής ευθύνης
• Ασφάλεια ιατρικής κάλυψης
• ΦΠΑ

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
• Φόροι αεροδρομίων*
• Επίναυλοι καυσίμων*
• Βίζα 
• Προσωπικά έξοδα, ποτά, τηλεφωνήματα κλπ
• Φιλοδωρήματα οδηγών & ξεναγών
• Οτιδήποτε προαιρετικό

* Πληρωτέα πριν
  την αναχώρηση.
  Σύνολο 490 €
Ποιοί Είμαστε
Συνειδητοποιημένο Ταξίδι
Τα νέα του Κανόνα
Επικοινωνία
Γιατί με τον Κανόνα
Συχνές Ερωτήσεις
ΚΑΝΩΝ: Τσιμισκή 130,  54621 Θεσσαλονίκη  •  Τηλ.: 2310 237066, 2310 274045 • Fax: 2310 263334 • email: info@kanon.gr
Aριθ. Αδείας ΕΟΤ: 02552    •    ΜΗ.Τ.Ε: 0933Ε61000056500
Γίνετε φίλοι μας: ΚΑΝΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ    Κάντε μας like  : ΚΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ & ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ   
Κανών, Κανόνας, Πολιτιστικά ταξίδια,Γεωγραφικές αποστολές,Γεωγραφία,Περιπέτεια,Ευρώπη,Ασία,Αφρική,Αμερική,Ωκεανία,Πολικές Περιοχές,Καππαδοκία,Μικρά Ασία,Πόντος,Περσία,Βίβλος,Ιορδανία,Κασμίρ,Λαντάκ,Ιμαλάια,Βενεζουέλα,Χιλή,Νησί Πάσχα,Ινδία,Αιθιοπία,Νείλος,Περού,Αμαζόνιος,Παταγονία,Αργεντινή,Γη Πυρός,Παγετώνες,Μάγια,Γουατεμάλα,Μεξικό,Μαρόκο,Μαρόκο,Καζαμπλάνκα,Σαχάρα,Κεϋλάνη,Σρι Λάνκα,Αμμάν,Τεχεράνη,Τραπεζούντα,Σαμψούντα,Σουμελά,Κερασούντα,Εύξεινος,Μαύρη Θάλασσα.