ONLINE
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Τύπος Ταξιδίου
Προορισμός
 
ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
    

Η Σαμοθράκη είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Μεσογείου: Το ονομαζόμενο και Νησί του Φεγγαριού, είναι η μυστηριώδης Χώρα των δαιμονικών Καβείρων και των Χθόνιων θεοτήτων, των μύθων και των παράξενων λατρειών που έρχονται από τα σκοτεινά βάθη του παρελθόντος. Συγχρόνως είναι και ένας υπέροχος φυσικός παράδεισος με παγανιστικά τοπία, αλλά και το ψηλότερο βουνό του Αιγαίου. 

Κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας, δεν μπορεί να συνδυάσει τόσο εύκολα και σε τόσο μικρή έκταση, τα άγρια νερά του ανοιχτού πελάγους με τα δασωμένα τοπία και τις απόκρημνες πλαγιές της ενδοχώρας. Αρχαίοι ναοί, μεσαιωνικές οχυρώσεις, ταπεινά ξωκλήσια, τοπική αρχιτεκτονική και πλούσια λαογραφία, συμπληρώνουν την ονειρική εικόνα του νησιού, που άρχισε να ανακαλύπτεται από Έλληνες και ξένους “υποψιασμένους” ταξιδιώτες

Η Σαμοθράκη  δεν προσφέρει πολυτέλειες πέντε αστέρων. Είναι ένα νησί για τον τολμηρό ταξιδιώτη, που θέλει να μάθει για τη φύση και την αρχαία ιστορία. Καταπράσινα δάση, καταρράκτες που σχηματίζουν αμέτρητες λίμνες στις πλαγιές των βουνών, βαθιές ανεξερεύνητες θάλασσες, πλούσια χλωρίδα και  πανίδα, και προ πάντων αρχαία ιερά, κάστρα, παρεκκλήσια και παγανιστικές γιορτές..
Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού αποτελείται από τον ορεινό όγκο Σάος, που είναι το ψηλότερο βουνό του Αιγαίου με εντυπωσιακές και άγριες κορφές. Όπως γράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, αυτό το βουνό διάλεξε σαν παρατηρητήριο ο Ποσειδώνας, για να παρακολουθήσει την έκβαση του Τρωικού Πολέμου. Από αυτό το βουνό, δεκάδες μικρά ποτάμια και ρυάκια διασχίζουν τα πυκνά δάση με τα αιωνόβια πλατάνια, για να χυθούν στα βαθιά γαλάζια νερά του Αιγαίου, δημιουργώντας λυρικές σκηνές χειμάρρων, που μόλις βγήκαν από την Ελληνική Μυθολογία
Η Σαμοθράκη περιβάλλεται από μια αύρα μυστηρίου. Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, το απομονωμένο αυτό νησί, ήταν κάποτε σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο. Μέχρι την κλασσική περίοδο, η Σαμοθράκη ήταν γνωστή σαν η Δήλος του Βόρειου Αιγαίου, και το ιερό της συγκρινόταν με αυτό της Ελευσίνας. Στους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους έφτασε στο αποκορύφωμα της δόξας της, λόγω της προστασίας που της πρόσφεραν οι Μακεδόνες βασιλείς και οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. πλούτου.
Η Σαμοθράκη, ήταν τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες χρόνια, όταν στο απώτατο παρελθόν, άρχισε μια μυστήρια Προελληνική λατρεία στο άδυτο των μεγάλων Θεών. Λίγα είναι γνωστά για τις τελετές, εκτός από το ότι κατ' ασυνήθιστο τρόπο ήταν ανοικτές σε όλους: Γυναίκες, δούλοι και ξένοι, όλοι ήταν καλοδεχούμενοι στα Καβείρια Μυστήρια.  Όλα αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά του νησιού, θα τα δούμε και θα τα ζήσουμε από κοντά, κάνοντας ένα υπέροχο ταξίδι, εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα της αγοράς. 

Πρώτα από όλα θα είμαστε ένα μικρό γκρουπ. Μεγάλα γκρουπ των σαράντα και πενήντα ατόμων δεν μπορούν να δουν αυτά που θα δούμε εμείς. Δεύτερον, δεν περιοριζόμαστε στα "τετριμμένα", δηλαδή στην αρχαία πόλη, τους Κήπους και τη Χώρα, αλλά εισχωρούμε στο εσωτερικό του νησιού με πεζοπορίες, βλέπουμε μικρά χωριά που οι υπόλοιποι αγνοούν και δοκιμάζουμε την ωραιότερη κουζίνα του Αιγαίου σε "μυστικά" παραδοσιακά ταβερνάκια.
.

Περίληψη Πρόγραμμα
ανά ημέρα
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Το ταξίδι αυτό έχει αρχαιολογικούς χώρους, κάποιοι από τους οποίους απαιτούν πεζοπορία μέσα σε ερείπια. Εύκολες διαδρομές σε ωραιότατα τοπία. Σχετικά καλά ξενοδοχεία και πολύ καλή τοπική κουζίνα. Προαιρετικές πεζοπορίες σε τοπία εκπληκτικού φυσικού κάλλους. Αξιοθέατα κυρίως Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής, αλλά και φυσικά μνημεία. Παραδοσιακοί οικισμοί. Το λιμάνι του νησιού, χαρακτηρίζεται από την απρόσωπη “νεοελληνική” αρχιτεκτονική. Πιθανότητα αλλαγής του προγράμματος, λόγω απροειδοποίητης αλλαγής των δρομολογίων των πλοίων. Για την επίσκεψη ορισμένων τοποθεσιών, απαιτείται εύκολη πεζοπορία. Είναι χρήσιμα λοιπόν, τα κατάλληλα παπούτσια και η κατάλληλη ενδυμασία. Χρήσιμο επίσης θα είναι ένα αδιάβροχο σε περίπτωση ξαφνικής βροχής. Ο επισκέπτης δεν πρέπει να ξεχνά ότι πάει σε ένα από τα πιο απομονωμένα ακριτικά νησιά της χώρας και δεν πρέπει να έχει πολλές απαιτήσεις για ευκολίες, που είναι αυτονόητες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
Το καλύτερο και πλουσιότερο πρόγραμμα της Ελληνικής αγοράς. 
Πλούσιες, κατανοητές  και επεξηγηματικές ξεναγήσεις. 
Ευέλικτες διαδρομές για καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου. 
Διαδρομές σχεδιασμένες για να περνάμε από τα ωραιότερα τοπία. 
Περπάτημα στα ερείπια του Χριστού. 
Εξερεύνηση του φαραγγιού του Φονιά. 
Επίσκεψη στα μεγαλιθικά ντολμέν. 
Λεπτομερής ξενάγηση του ιερού των Μεγάλων Θεών. 
Επιλεγμένα ξενοδοχεία και πολύ καλά γεύματα. 
Επίσκεψη άγνωστων αρχαιοτήτων. 
Συναρπαστική εξερεύνηση της Χώρας. 
Σωστά μελετημένο πρόγραμμα, με επισκέψεις σε τόπους που τα περισσότερα προγράμματα δεν περιλαμβάνουν.  
Έμπειρος συνοδός με άριστες γνώσεις. 
Μικρό και ευέλικτο γκρουπ λίγων ατόμων.
ΧΑΡΤΗΣ GOOGLE

1η ΗΜΕΡΑ
Συγκέντρωση το πρωί* και αναχώρηση για την Αλεξανδρούπολη. Μόλις φτάσουμε θα επιβιβαστούμε στο πλοίο που θα μας μεταφέρει στην αινιγματική Σαμοθράκη, το νησί του Φεγγαριού. Καθώς πλησιάζουμε, θα μας εντυπωσιάσει ο όγκος του όρους Σάος, που ξεπετάγεται από τα βάθη του πελάγους. Άφιξη μετά από ταξίδι δυόμισι περίπου ωρών, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, όπου θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του νησιού. Η Σαμοθράκη θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους της Ελλάδας, μαζί με τη Δήλο, τους Δελφούς, τη Δωδώνη, την Ολυμπία και το Άγιον Όρος. Απομεινάρια της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την έκτασή του. Η έμφαση δίνεται, ασφαλώς, στην αρχαία πόλη και τις βυζαντινές οχυρώσεις που αφενός συνδέονται με περιόδους έντονης δράσης στο νησί και αφετέρου δίνουν μια αρκετά πλήρη εικόνα για την ιστορία του. Εκτός από αυτά, όμως, σε ένα πλήθος άλλων θέσεων συγκεντρώνονται επίσης λείψανα ανθρώπινης εγκατάστασης και δραστηριότητας, με τη διαφορά ότι αν και στοιχειοθετούν σε ικανοποιητικό βαθμό μια σχεδόν απρόσκοπτη παρουσία, είναι συχνά αποσπασματικά. Διανυκτέρευση.

*Σημείωση: Οι ταξιδιώτες από Αθήνα μπορούν να πετάξουν για Θεσσαλονίκη, Καβάλα, ή Αλεξ/πολη όπου και θα συναντήσουν και τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες τους.


2η ΗΜΕΡΑ
Σήμερα θα γνωρίσουμε τη βόρεια πλευρά του νησιού, που είναι στην κυριολεξία πνιγμένη στο πράσινο. Στη διαδρομή μας, θα σταματήσουμε στην ακτή, για να δούμε τα υπολείμματα ενός εργαστηρίου κεραμικής της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής. Θα συνεχίσουμε κατά μήκος των καταπράσινων ακτών και θα επισκεφθούμε τον οικισμό Θέρμα, για να δούμε από κοντά τους καταρράκτες της Γριάς Βάθρας (απαιτείται εύκολη πεζοπορία). Τα Θέρμα, ένα μικροσκοπικό χωριό, πνιγμένο στη βλάστηση, είναι η αφετηρία για μικρές, ή μεγάλες πεζοπορίες μέσα σε δάση από καστανιές και πλατάνια, εξερευνήσεις των χειμάρρων και απολαυστικές βουτιές στις φυσικές πισίνες, που σχηματίζουν οι αμέτρητοι καταρράκτες. Θα καταλήξουμε στην απόκοσμη ηφαιστειακή παραλία του Κήπου, που έχει εξαιρετική θέα στην αντικρινή Ίμβρο και προσφέρει ένα συγκλονιστικό θέαμα: Οι απόκοσμοι ηφαιστειακοί βράχοι που πέφτουν απότομα στη θάλασσα, έρχονται σε αντίθεση με την εκτεταμένη παραλία, που αποτελείται από μαύρα ηφαιστειογενή βότσαλα. Στην παραλία αυτή είναι, που ντόπιοι και επισκέπτες, υποδέχονται την Πανσέληνο που ανατέλλει μέσα από τη θάλασσα.   Το απόγευμα, θα πάμε βόλτα στην πρωτεύουσα του νησιού, στη γραφική Χώρα, που έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και σκαρφαλώνει στο βουνό και έχει πετρόκτιστα σπίτια, γραφικά δρομάκια και πολλά μικρά παρεκκλήσια. Ο οικισμός άρχισε να κατοικείται κατά τη Βυζαντινή περίοδο, με κατοίκους που ήρθαν εδώ για ασφάλεια από άλλες περιοχές του νησιού. Τη μετεγκατάσταση στη Χώρα στα βυζαντινά χρόνια ακολουθεί η ενίσχυση της οχύρωσης από τους Γενουάτες Gattilusi. Στον περίφημο πύργο των Γενουατών που δεσπόζει στο άκρο του οικισμού οι εντοιχισμένες επιγραφές αναφέρουν τα έτη 1431 και 1433. Στη Χώρα θα περιηγηθούμε στα δρομάκια και θα επισκεφθούμε το μικρό αλλά εξαιρετικό λαογραφικό μουσείο. Θα καταλήξουμε στο Μεσαιωνικό  κάστρο των Γενουατών και θα μάθουμε για τους θρύλους της μυθικής Χατζιτζέ και των αποκρουστικών χθόνιων όντων, που στοιχειώνουν τις νύχτες της Σαμοθράκης. Στη συνέχεια θα πεζοπορήσουμε μέσα στο δάσος, για να δούμε ένα από τα μεγαλιθικά ντολμέν του νησιού. Ο σκοπός αυτών των κατασκευών αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για πολλούς μελετητές. Πέρα από τις συνηθισμένες και απλές εξηγήσεις που δίνονται, ότι π.χ. τα ντολμέν είναι τάφοι, έχει αποδειχτεί ότι κατασκευάστηκαν γι’ άλλους σκοπούς. Σύμφωνα με τις αναλογίες που προκύπτουν από μετρήσεις που έγιναν, αποδεικνύεται η σχέση τους με τις αναλογίες του ηλιακού μας συστήματος αλλά και με πλανήτες ή αστερισμούς έξω από αυτό. Ακόμα τονίζεται η ιερότητα των μεγαλιθικών κατασκευών, η λατρεία τους και η χρησιμοποίησή τους σαν ναούς, ή τόπους  μύησης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.


3η ΗΜΕΡΑ
Συνεχίζουμε τη γνωριμία με το μοναδικό αυτό νησί του βόρειου Αιγαίου: Πρωινή επίσκεψη του αινιγματικού Πύργου του Φονιά, και πεζοπορία σε ένα υπέροχο δασωμένο τοπίο, κατάφυτο με αιωνόβια πλατάνια. Ο ποταμός Φονιάς σχηματίζει μία ωραιότατη κοιλάδα και μεγαλοπρεπή φαράγγια, με πολλές φυσικές λίμνες που διαμορφώνονται από τη βίαια πτώση των θεαματικών καταρρακτών. Eδώ θα μάθουμε για τον ντόπιο θρύλο του φοβερού Σκυλόλακα, ενός μυθικού τερατόμορφου πλάσματος που υποτίθεται ότι εμφανίζεται στην γύρω περιοχή. Κατόπιν θα μεταφερθούμε μέσα από περίεργα τοπία και αρχιτεκτονικά λείψανα παλιότερων μεγαλιθικών κατασκευών, στα ερείπια της Μονής του Χριστού, που κατασκευάστηκε ολόκληρος από σπαράγματα της αρχαίας πόλης (απαιτείται εύκολη πεζοπορία). Η μονή κτίστηκε τον 14ο αιώνα και εγκαταλείφθηκε μόλις τον 19ο αιώνα και αποτελεί το πιο σημαντικό σωζόμενο μνημείο της Ύστερης Βυζαντινής περιόδου του νησιού. Βρίσκεται μέσα στα όρια ενός ευρύτερου οικισμού όπως υποδηλώνουν ερείπια μικρότερων κτισμάτων, κλιμακούμενων ανδήρων, καθώς και τριών ακόμη μονόχωρων ναών. Το απόγευμα, θα κάνουμε μία εξόρμηση στο νότιο κομμάτι του νησιού, που καλύπτεται από ελαιώνες για να επισκεφθούμε τα λείψανα του υπαίθριου  ιερού αφιερωμένου πιθανότατα σε μια θεότητα που σχετίζεται με την προελληνική Μεγάλη Μητέρα.  Στην περιοχή βρέθηκαν γυναικεία ειδώλια, πόρπες, αγγεία, κοσμήματα, τα οποία θεωρούνται αφιερώματα και χρονολογούνται από τον 8ο μέχρι και το 2ο π.Χ. αιώνα.  Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τα λείψανα ενός ορθογώνιου χώρου, του οποίου η χρονολόγηση είναι αβέβαιη προς το παρόν και τα ερείπια ενός μονόχωρου ναϋδρίου μεσοβυζαντινών χρόνων. Θα καταλήξουμε στο χωριό Προφήτης Ηλίας, που φημίζεται ότι έχει το νοστιμότερο κατσικάκι στην Ελλάδα! Δείπνο σε τοπική ταβέρνα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση. 


4η ΗΜΕΡΑ
Πρωινή επίσκεψη του μυστηριακού αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόπολης, που θεωρείται από τους σημαντικότερους της Ελλάδας. Θα δούμε το Αρσινόειον, που είναι το μεγαλύτερο κυκλικό οικοδόμημα της Αρχαιότητας και το Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου γίνονταν οι τελετές των Καβειρίων Μυστηρίων. Αν και βεβαιώνεται η χρήση του από τα αρχαϊκά χρόνια, το συγκρότημα του Ιερού, στο σύνολό του, αποτελείται από μνημεία του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ., εποχή της μεγάλης αίγλης του νησιού υπό την προστασία των Μακεδόνων και των ελληνιστικών ηγεμόνων. Η είσοδος στο χώρο γινόταν μέσω του μνημειώδους Πρόπυλου του Πτολεμαίου Β΄ από το οποίο σήμερα σώζεται μόνον η υποδομή του. Λίγο νοτιότερα, βρισκόταν η Νεκρόπολη όπου βρέθηκαν εκατοντάδες ταφές. Τον κύριο χώρο του Ιερού συγκροτούν δεκάδες κτίρια με λειτουργίες και διάταξη τέτοια που να υπηρετούν την κύρια αποστολή του Ιερού, τη μύηση. Πρόκειται για πολυτελείς, ως επί το πλείστον, κατασκευές, φτιαγμένες από τοπικό πωρόλιθο, ασβεστόλιθο και θασίτικο μάρμαρο. Από τα κτίρια αυτά ξεχωρίζει στο κύριο τμήμα το Ανάκτορον, το Ιερόν, η Θόλος της Αρσινόης, το Κτίριο με τις Χορεύτριες και στο δυτικό τμήμα που συγκεντρώνει περισσότερο βοηθητικές λειτουργίες η Στοά, το  Ανάθημα της Μιλησίας και το Νεώριον. Στο νότιο άκρο του χώρου, τέλος, βρίσκεται το Μνημείο της Νίκης όπου ήταν τοποθετημένη η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης. Σε ολόκληρο σχεδόν το χώρο της Παλιάπολης που είχε συνεχή βίο μέχρι τη μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα, βρίσκονται και λείψανα των βυζαντινών οχυρώσεων. Χρονολογούνται στις αρχές του 15ου αιώνα, την εποχή των Gattilusi, οι οποίοι ανακατασκεύασαν και μέρος παλαιότερου αμυντικού συστήματος. Στο χώρο της αρχαίας πόλης, οι βυζαντινές οχυρώσεις περιλαμβάνουν τάφρο και τρεις πύργους εκ των οποίων ο ένας σώζεται σχεδόν ακέραιος. Στο σημείο εκείνο περίπου βρίσκεται και η μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική η οποία, κατά την παράδοση, χτίστηκε σε ανάμνηση της επίσκεψης του Αποστόλου Παύλου στο νησί. Λίγο δυτικότερα, και στο ύψος πια της ακτής, βρισκόταν το λιμάνι της αρχαίας πόλης μέρος του οποίου είναι ακόμη ορατό μέσα στη θάλασσα. Το μεσημέρι θα πάμε στο λιμάνι του νησιού, για να περάσουμε με το πλοίο στην Αλεξανδρούπολη και θα συνεχίσουμε για τη Θεσσαλονίκη*. Άφιξη το βράδυ. 

*Σημείωση: Οι ταξιδιώτες από Αθήνα μπορούν να πετάξουν από Θεσσαλονίκη, Καβάλα, ή Αλεξ/πολη.

4 Ημέρες
290 €
Διαφορά μονόκλινου:
90 €
Ελάχιστες Συμμετοχές:
25 - 35 άτομα
Φόροι αεροδρομίων και επίναυλοι καυσίμων: €
Ξεκινήστε την ταξιδιωτική
σας εμπειρία εδώ!
ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ & ΔΙΑΡΚΕΙΑ

23 - 26 Σεπ 

 


Από Θεσσαλονίκη


ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

 • Oδικές μεταφορές.
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
 • Διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3*
 • Πρωινό
 • Aρχηγός
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
 • Ασφάλεια ιατρικής κάλυψης
 • Έντυπα
 • Φ.Π.A.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

 • Αεροπορικά εισιτήρια από άλλα μέρη της Ελλάδας
 • Έξτρα γεύματα
 • Φιλοδωρήματα
 • Eίσοδοι μουσείων & μνημείων
 • Προσωπικά έξοδα, ποτά, τηλέφωνα κλπ
 • Οτιδήποτε προαιρετικό
 • Φόρος διαμονής
Ποιοί Είμαστε
Συνειδητοποιημένο Ταξίδι
Τα νέα του Κανόνα
Επικοινωνία
Γιατί με τον Κανόνα
Συχνές Ερωτήσεις
ΚΑΝΩΝ: Τσιμισκή 130,  54621 Θεσσαλονίκη  •  Τηλ.: 2310 237066, 2310 274045 • Fax: 2310 263334 • email: [email protected]
Aριθ. Αδείας ΕΟΤ: 02552    •    ΜΗ.Τ.Ε: 0933Ε61000056500
Γίνετε φίλοι μας: ΚΑΝΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ    Κάντε μας like  : ΚΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ & ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ   
Κανών, Κανόνας, Πολιτιστικά ταξίδια,Γεωγραφικές αποστολές,Γεωγραφία,Περιπέτεια,Ευρώπη,Ασία,Αφρική,Αμερική,Ωκεανία,Πολικές Περιοχές,Καππαδοκία,Μικρά Ασία,Πόντος,Περσία,Βίβλος,Ιορδανία,Κασμίρ,Λαντάκ,Ιμαλάια,Βενεζουέλα,Χιλή,Νησί Πάσχα,Ινδία,Αιθιοπία,Νείλος,Περού,Αμαζόνιος,Παταγονία,Αργεντινή,Γη Πυρός,Παγετώνες,Μάγια,Γουατεμάλα,Μεξικό,Μαρόκο,Μαρόκο,Καζαμπλάνκα,Σαχάρα,Κεϋλάνη,Σρι Λάνκα,Αμμάν,Τεχεράνη,Τραπεζούντα,Σαμψούντα,Σουμελά,Κερασούντα,Εύξεινος,Μαύρη Θάλασσα.